Hercegovina Vijesti

Trebinjski vajar Milivoj 17 godina vajao svoj san

Trebinjski vajar Milivoj Bokić svoj san vajao je 17 godina. Toliko je trajala gradnja galerije koju je je sam osmislio. Tokom deceniju ipo gradnje, trebinjski vajar je unosio promjene, mijenjao detalje dok nije dobio izgled kakav je želio.

U njegovoj galeriji  skulpture su  u prepoznatljivom „zagrljaju“ drveta i kamena stalna postavka Bokićeve umjetničke zadužbine. Sve što se može vidjeti u Galeriji Bokić, kako kaže vajar Milivoj, su snovi koje je sanjario cijeli svoj život. A cijeli radni vijek provodio je po Еvropi otvarajući izložbe.

„Ja sam imao izložbe po cijeloj Еvropi, u velikim gradovima. Nakon rata sam imao petnaestak izložbi po Еvropi, bio sam prihvaćen. Izlagao sam u Parizu, Berlinu… I tamo su običaji kao kod nas, svi dolaze sa flašom“, kaže vajar Milivoje Bokić.

Bokić dodaje da onaj ko je naučio da radi ne može da leži.

„Tako je i kod mene. Rad je navika a ja volim da radim, radim i danas. Radim jednu skulpturu od 3,6 metara, 1:2, naravno. Od kamena koji je težak deset tona. Skela mora da bude visoka“, priča Bokić.

Iza Milivoja Bokića stoji više od 56 godina umjetničkog rada sa više od 135 izložbi širom svijeta. Skulpture Milivoj Bokić nalaze se u mnogim galarijama i privatnim kolekcijama po evropskim centrima. Koliko njegovih skulptura trenutno krasi galerije i privatne zbirke po svijetu ne zna tačno, ali, kako kaže, uz pomoć njih uspio je da sagradi svoj san.

„Moja prva skulptura bio je autoportret. To izgleda svi tako rade, da vide mogu li dalje. Ja sam počeo 1959. godine. Prva izložba bila je u mom mjestu, pa u Dubrovniku. U Beogradu sam izlagao šezdesete godine na Terazijama“, kaže Bokić.

Zahvaljujući njemu, U galeriji je  svoja djela ujedinilo 48 likovnih stvaralaca Istočne Hercegovine Zadovoljan je, kaže, što je galerija zaživjela i riješio je da bude stalno otvorena za posjetioce.

 

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više