Tromeđa

McDonald’s želi doći u Dubrovnik: Peripetije oko zemljišta odgađaju otvaranje

Dolazak McDonald’s-a u grušku luku donedavno se činio kao gotova priča. Održani su sastanci na kojima su učestvovali predstavnici Grada, vlasnici zemljišta u Gružu, kao i vlasnici McDonald’sove franšize u Hrvatskoj. U Dubrovnik je stigao čak i direktor McDonald’sa za jugoistočnu Europu. Gradonačelnik Mato Franković u više navrata je na sjednicama Gradskog vijeća kazao kako podržava dolazak najpopularnijeg lanca brze hrane na svijetu, što bi značilo i dodatni sadržaj za grad.

Međutim, 23. januara je istekao predugovor između firme Imogeo i firme Frendy u čijem se vlasništvu nalazi prostor na koji se trebao smjestiti McDonald’sov restoran u Gružu. Naime, Imogeo je sestrinska firma Globalne hrane, nosilac franšize McDonald’sa u Hrvatskoj, čiji je osnivač Gregor Gavrilović, čelnik najvećeg mesnog carstva u Hrvatskoj, a uglavnom se bavi prodajom nekretnina u kojima su smješteni McDonald’sovi restorani, piše Dubrovački dnevnik.

Frendyjevo zemljište u Gružu
Frendyjevo zemljište u Gružu
Uz to, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeni su prijedlozi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij koji ne predviđa McDonald’sov ‘drive in’ restoran na tom području. Firma Frendy je od Grada zatražila zadržavanje postojećeg koridora Obale pape Ivana Pavla II., izmjene oko same prometnice, kao i prenamjenu zone autobusnog kolodvora u poslovnu, pretežno uslužnu odnosno poslovnu, pretežno trgovačku zonu kako bi se tu mogao smjestiti McDonald’sov restoran. U obrazloženju stoji kako zadržavanje postojećeg profila Obale pape Ivana Pavla II. nije u skladu s planiranim. Naime, prema izmjenama i dopunama prostornih planova, tu će se nalaziti biciklistička staza i drvored, a ulica bi se trebala dodatno proširiti.

„Izigrani smo, a zbog toga što nisu održana obećanja koje smo dobili, dovedeni smo u nezgodnu financijsku poziciju“, govori Vide Matić čija je tvrtka Frendy vlasnik zemljišta u Luci Gruž. Najavio je kako se konsultovao sa advokatima i kako će tužiti Grad Dubrovnik jer sada treba zaštititi firmu koja je, kako kaže Matić, dovedena u ozbiljne probleme, piše Dubrovački dnevnik.

Goran Mratinović

„Sklopili smo predugovor s tvrtkom Imogeo koji je sada istekao, stavili smo plombu na našu imovinu te kupili zemljište u Komolcu gdje smo planirali preseliti. Kako bismo ga kupili, ušli smo u jedan nepovoljan kredit u Kent banci, s promjenjivom kamatom od šest posto, uz zadužnicu bez protesta. Plan nam je bio prihodom od prodaje zemljišta u Gružu isplatiti prostor u Komolcu. Imali smo obećanje gradonačelnika, no do toga nije došlo. Sad smo dovedeni u strahovitu financijsku situaciju“, govori Matić.

‘MCDONALD’S JE KRAJEM 2022. GODINE HTIO NAJAVITI DOLAZAK U DUBROVNIK’

Kaže kako je cijela priča krenula još 2021. godine, kad je održan prvi sastanak, a uslijedili su brojni drugi, i kako je Franković već tada dao mišljenje kako je dolazak McDonald’sa u interesu Dubrovnika te kako je dao podršku tom projektu. Takođe je kazao kako je izrađen idejni projekt, koji nikada nije uvršten u prostorne planove, ali i kako je Franković javno govorio, na sjednicama Vijeća, kako će taj projekt biti realizovan.

Inače, McDonald’sov restoran u Gružu bio je planiran na dva sprata. U prizemlju se trebao nalaziti ‘drive in’. Kuhinja i restoran su se trebali prostirati na 400-tinjak ‘kvadrata’, a još 200 je trebalo biti namijenjeno za dječje rođendane i proslave. Kako kaže Matić, Grad je tražio da objekt ne bude viši od 13 metara tj. ne viši od Konzuma u luci čija je visina 17 metara, kako se ne bi narušile vizure, što je ispoštovano.

Goran Mratinović

Planirani obuhvat McDonald’sa u Gružu (restoran, ‘drive in’ i parking)

Dubrovački dnevnik je kontaktirao i gradonačelnika Mata Frankovića, na što je on odgovorio kako ne želi detaljno komentarisati Matićeve navode te je poručio kako je projekt McDonald’sa imao njegovu podršku uvijek, a imat će je i nadalje.

„U posljednjih godinu dana, nitko iz McDonald’sa nije došao do nas, a kada dođu, mi ćemo ih spremno primiti i pomoći im u realizaciji projekta. Pritisak vlasnika zemljišta, Vide Matića, na određene vijećnike u Gradskom vijeću ne mogu razumjeti. Tako se ne realiziraju investicije, nego legalnim i zakonskim putem. To je jedini način“, poručio je Franković koji nije htio ulaziti u detalje pritisaka o kojima govori, ali je poslao nedvosmislenu poruku kako je McDonald’s u Dubrovniku i dalje poželjan.

MCDONALD’S JE I DALJE ZAINTERESIRAN

S druge strane, za ulazak u Dubrovnik, po svemu sudeći, McDonald’s je i dalje zainteresiran, što nam je potvrdio i Lukša Glavinja koji je u ime te tvrtke vodio dio pregovora u Dubrovniku.

„McDonald’s je stavio Dubrovnik u svoje planove i jako im je stalo do toga da na njega prošire svoje tržište. Nije to samo zbog prometa, stalo im je i u marketinškom smislu jer je Dubrovnik sam po sebi brend, ime, i s ponosom bi ga nosio u svom nastupu“, kazao  je Glavinja.

Iz svega navedenog se čini kako dolazak McDonald’sa u Dubrovnik nije isključen. Samo je pitanje na koju lokaciju će se naposljetku smjestiti.

 

Izvor: Dubrovački dnevnik

BONUS VIDEO

Slični članci

Otkazan koncert Cece Ražnatović u Herceg Novom

Urednik

Na Jadranskoj obali počela sezona kupanja

Urednik

U Herceg Novom otvoren 55. Praznik mimoze

Urednik

Horor u Igalu: Radnik pogrebnog preduzeća skelet pronađen u stanu bacio na deponiju

Urednik

Iz mora kod poznate plaže u Herceg Novom uklonjeno više bombi

Urednik

Halid, Ceca i Prljavo kazalište nastupaju na „Prazniku mimoze“ u Herceg Novom

Urednik

„Festa 2024. Dubrovnik” s raznovrsnim kulturnim programom

Urednik

Gradonačelnik Dubrovnika dobio prijetnje smrću zbog novogodišnjeg nastupa Zdravka Čolića

Urednik

Repriza dočeka: Spektakularani koncerti Merlina u Kotoru, Miroslava Ilića u Igalu, Željka Joksimovića i Marije Šerifović u Budvi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više