Ex YU Vijesti

U 13 opština Crne Gore broj stanovnika je manji u odnosu 2011.

U 13 crnogorskih opština, uglavnom na sjeveru države, broj stanovnika je smanjen u odnosu na popis iz 2011. godine.

To se može zaključiti na osnovu izvještaja Monstata o broju popisanih stanovnika do 26. decembra, dva dana prije zaključenja ovogodišnjeg popisa, u koji su podgoričke Vijesti imale uvid.

Do juče je u Crnoj Gori ukupno popisan 618.351 stanovnik, što je 99,7 odsto u odnosu na popis 2011. prema kojem je tada u Crnoj Gori živelo 620.029 stanovnika.

Izvještaj Monstata koji je juče dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa, pokazuje da je, od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština popisano manje stanovnika.

To bi, prema pisanju Vijesti, moglo da znači da manje stanovnika ima u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, u Danilovgradu i u Kotoru. Više stanovnika, prema broju do sada popisanih, imaju Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje.

U većini opština ostao je mali broj nepopisanih birača, tako da će se ove brojke neznatno promjeniti do okončanja popisa, tvrde izvori Vijesti.

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je juče na sjednici skupštinskog Odbora za praćenje popisa, da je preuranjeno govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva.

– Stranci će biti u stvarnom stanovništvu ako zadovoljavaju mjesto uobičajenog boravka – rekla je Reminković odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Nikole Rovčanina koji je podsjetio da je 2011. bilo osam odsto stranaca u Crnoj Gori.

Ako se, kažu, analizira broj popisanih stanovnika, procentualno najviše stanovnika izgubile su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andrijevica i Kolašin po 19,5 odsto, Mojkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku je popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto manje, Nikšiću deset odsto, u Bijelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

Značajan rast broja stanovnika, ako se uzme u obzir broj popisanih, zabilježen je u Petnjici, Gusinju, Plavu i Rožajama, opštinama koje se godinama suočavaju sa odlivom stanovništva.

U Petnjici je popisano 34,4 odsto više građana u odnosu na raniji popis, u Gusinju 27,5 odsto, a u Plavu i Rožajama oko 20 odsto. U glavnom gradu Podgorici, živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori. Do 26. decembra popisano je 3,1 odsto više u odnosu na raniji popis.

Rast broja stanovnika bilježe i opštine Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Tuzi i Zeta.

U Baru je popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniji popis, Budvi 22,5 odsto više, Herceg Novom oko pet odsto više, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima je do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011. godinu. Za opštine formirane nakon 2011. Monstat je za upoređenje koristio podatke dok su bile u sastavu drugih lokalnih samouprava.

Razne procjene od napada Rusije na Ukrajinu početkom prošle godine govore o različitom broju Ukrajinaca, Rusa koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i Turaka nakon neuspjelog puča u toj zemlji 2016. godine. Procjene se kreću od nekoliko desetina hiljada do preko stotinu hiljada. Posljednji podatak UNHCR-a govori da u Crnoj Gori boravi oko 60.000 izbjeglica iz Ukrajine.
Monstat je nedavno saopštio da u popisom obuhvaćeno stanovništvo spadaju i crnogorski državljani koji borave u zemlji ili inostranstvu, kao i stranci koji zakonito borave u Crnoj Gori.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više