RS i BiH Vijesti

U 2023. godini najveći strani investitor u BiH je Rusija

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosio je 1,4 milijarde KM, što je do sada najviši zabilježeni iznos, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Strana ulaganja u periodu januar – septembar 2023. godine veća su za 23,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ono što je iznenađujuće je činjenica da je najveći investitor u BiH u prvih devet mjeseci 2023. godine bila Ruska Federacija, koja je u BiH investirala 312 miliona KM.

Rusija je u segmentu „ostalog kapitala“ unijela 342 miliona KM, kroz zadržane zarade je povučeno 30,6 miliona KM, tako da je ukupan iznos spušten na 312,6 miliona KM.

Pretpostavlja se da je pozadina ovoga izbjegavanje međunarodnih sankcija koje su nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Ukoliko ovo uporedimo s istim periodom prošle godine, tada je Rusija povukla za prvih devet mjeseci povukla 34 miliona KM.

Rusiju slijede Nizozemska i Hrvatska koja su u BiH plasirale 166, odnosno 165,1 miliona KM investicija. Iza njih je Velika Britanija s investicijama od 163,4 miliona KM, a zatim Turska sa 120 miliona KM.

Njemačka, u BiH je ove godine investirala 92,3 miliona KM, a Austrija 79,8 miliona KM. Italija i Slovenija su u BiH investirale 65,3 odnosno 60 miliona KM. Srbija je u BiH plasirala 51,7 miliona KM.

U Bosnu i Hercegovinu su još investirali Švajcarska, Belgija, Češka, Kipar, Crna Gora, Francuska, Litvanija, Luksemburg, Mađarska.

Neke zemlje su povukle svoja ranija ulaganja u BiH, među njima najviše Poljska, i to 22 miliona KM, slijedili su Kuvajt (-7,9 miliona KM), te Danska (-3 miliona) i Irska, koja je iz BiH povukla skoro milion KM.

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u prvoj polovini 2023. godine najviše stranih investicija je usmjereno u oblasti „Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda“ (283.6 miliona KM), „Finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova“ (127.7 miliona KM) i „Trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima“ (107.6 miliona KM).

Značajna povećanja registrovana su i za djelatnosti: „Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija“ (89.8 miliona KM), „Proizvodnja papira i proizvoda od papira“ (66.9), „Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima“ (59.0), „Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda“ (53.5) i „Proizvodnja baznih metala“ (51.4 miliona KM).

Spisak zemalja koje su najviše investirale u prvih 9. mjeseci 2023.

Rusija – 312,6 miliona KM

Nizozemska – 166 miliona KM

Hrvatska – 165,1 milion KM

Velika Britanija – 163,4 miliona KM

Turska – 120,9 miliona KM

Njemačka – 92,3 miliona KM

Austrija – 79,8 miliona KM

Slovenija – 65,3 miliona KM

Italija – 60 miliona KM

Srbija – 51,7 miliona KM

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više