RS i BiH Vijesti

U aprilu više turista za 52,3 odsto

BiH su u aprilu posjetila 125.364 turista, što je više za 52,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te više za 25,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Turisti su u aprilu ostvarili 250.231 noćenje, što je više za 49,9 odsto u odnosu na april lani, te više za 17,8 odsto u odnosu na mart, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 28 odsto, a stranih 72 odsto.

Broj noćenja domaćih turista u aprilu veći je za 7,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manji za 5,2 odsto u odnosu na mart, dok je broj noćenja stranih turista veći za 77,5 odsto u odnosu na april 2022, te veći za 30,2 odsto u odnosu na mart.

U strukturi noćenja stranih turista u aprilu najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, 16,9 odsto, slijede turisti iz Hrvatske 16,5 odsto, Slovenije 12,9 odsto, Turske 6,9 odsto, NJemačke 4,9 odsto, te Italije, Crne Gore i Austrija sa po 3,1 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 32,6 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u aprilu, na prvom mjestu je Estonija sa prosječnim zadržavanjem od 4,4 noći, slijede Katar sa 3,5 noći, Irska i Kuvajt sa po 3,4, te Malta, Španija i Ukrajina sa po 2,9 noći.

Turistima je u aprilu u BiH bilo na raspolaganju 19.172 sobe, apartman i mjesto za kampovanje, što je više za 3,2 odsto u odnosu na isti mjesec lani, i 42.182 raspoloživa kreveta što je više za pet odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja u aprilu ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 95 odsto.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Najava: Ciklus španske kinematografije od 15. do 19. maja

Urednik

Trudnica uspješno transportovana iz Trebinja u Banjaluku, Helikopterski servis na usluzi građanima

Urednik

Restoran Ognjište: U petak, 17. maja, vas zabavlja Risto Miljković

Urednik

Iznajmljuje se namješten trosoban stan u Trebinju

Urednik

Dubrovnik prepun turista već u maju, visoke cijene očito im ne smetaju

Urednik

Herceg Novi se vratio među najposjećenije destinacije u regionu

Urednik

Cijene stanova u Srpskoj značajno porasle u odnosu na prošlu godinu

Urednik

„Gastro festom“ u Foči otvorena turistička sezona

Urednik

Rijedak fenomen na nebu iznad Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više