Hercegovina Vijesti

U Ljubinju održani deseti „Sergejevi susreti“

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i Narodne biblioteke „Dr Ljubo Mihić“ u Ljubinju su održani deseti po redu „Sergejevi susreti“.

U Ljubinju se već čitavu deceniju održavanjem književnih susreta čuva sjećanje na rano preminulog Sergeja Ćuka, ljubinjskog pjesnika, osnivača omladinskog pozorišta „Gimnazijalac“ i pokretača brojnih kulturnih i zabavnih događaja u ovom malom hercegovačkim mjestu.

Veliki broj Ljubinjaca, onih iz zavičaja kao i onih iz drugih krajeva, što tu se tu zatekli na ljetnjem odmoru, prisustvovao je programu u okviru kojeg je promovisana i zbirka „Pjesnici Sergeju“ u kojoj su objavljene pjesme mnogih autora, a posvećene Sergeju Ćuku.

– Muku svoju nosim već deset godina ali sam večeras ponosan. Brojni pjesnici su objavljivali svoje pjesme posvećene mom Sergeju. Prije par godina sinula mi je ideja da ih prikupim i objavim u jednoj zbirci. Konačno sam se ohrabrio da to uradim, ove godine, za jubilarne Desete Sergejeve susrete. Neki od ovih pjesnika žive u Hercegovini, neki u Srbiji, a ima ih u Njemačkoj, Švedskoj, Engleskoj, Kanadi. Iz svog srca su ubrali cvijet ljubavi, upleli ga u mirisni pjesnički vijenac koji će vječno ostati u ovoj knjizi i širiti ljubav na svim mjestima gdje dopre ova zbirka – rekao je Sergejev otac, profesor Ratomir Ćuk.

Kroz stihove i pjesme na ovoj najvećoj ljetnjoj kulturnoj manifestaciji u Ljubinju, Sergeja su se prisjetili brojni hercegovački pjesnici, a uz zvuke gitare, poznate stigove u pjesmu je pretočio Goran Duka.

Prvog dana manifestcije, u prostorijama Biblioteke otvorena je izložba slika akademskog slikara Јovana Aleksića iz Bileće.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više