Hercegovina Vijesti

U Narodnom muzeju Pančevo otvorena izložba o željeznici u Trebinju i okolini

U galeriji Narodnog muzeja u Pančevu otvorena je izložba “Željeznice u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini”, koja će trajati do 7. maja.

Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, zamenik gradonačelnika Herceg Novog Mirko Mustur, zamenik gradonačelnika Trebinja Dražen Božović, predstavnici železničkih kompanija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i Turist. Organizacija Herceg Novi, ponuda našeg grada.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović koji je izrazio zadovoljstvo što je organizovana izložba koja ima posebnu vrednost jer „se vraća u prošlost i podseća ne samo na značaj železnice, već i historiju mjesta i regije kroz koju je prošla.”

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur i Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi govorili su o značaju željeznice, posebno u dijelu razvoja turizma. Iako vozovi danas više ne prolaze Herceg Novim, pruga je na neki način prisutna jer je dio pruge pretvoren u prekrasno šetalište dugo više od 6 kilometara.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković predstavio je planove za obnovu nekih dijelova stare trase pruge, koja je bila značajna za cijelu jugoistočnu Hercegovinu, te izgradnju turističke pruge poput Šarganske osmice, pored pješačke i biciklističke. staze.
Gostima su se obratili i direktorica Direkcije za željeznički saobraćaj Crne Gore Dragana Lukšić i generalni direktor Željeznica Republike Srpske Željko Radić.

Željeznica u Boki

Autor Josip Weber istakao je da je izložba plod višedecenijskog rada na terenu i na lijep i slikovit način prikazuje razvoj željeznice, regije i naselja uz prugu.

Izložbu čini devedeset fotografija snimljenih u periodu od 1901. do 1968. i 1976. godine na području Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su godinama sakupljane iz porodičnih albuma starih željezničara koji su bili zaposleni u tadašnjem ŽTO Sarajevo, iz arhiva Herceg Novog, Dubrovnika, Trebinja, Mostara i Sarajeva, željezničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču. , te privatne kolekcije zaljubljenika u željeznicu iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Sa otvaranja izložbe u Pančevu

Prema Weberovim riječima, ova izložba je do sada gostovala u nekoliko gradova u Crnoj Gori i Trebinju, a planirano je da posjeti Herceg Novi, Doboj, Banjaluku, Zagreb i Ljubljanu. Neke od fotografija objavljene su i u fotomonografiji “Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968”, čije je treće dopunjeno izdanje objavljeno krajem 2021. godine u Herceg Novom.

Organizaciju izložbe pomogli su „Klub ljubitelja železnice Pančeva“, NVO „Sinergija“ iz Herceg Novog, gradovi Pančevo, Herceg Novi i Trebinje, Narodni muzej Pančevo, Direkcija železnica Srbije i železnička preduzeća iz Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.

 

Izvor: Boka news

BONUS VIDEO

Slični članci

Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više