RS i BiH Vijesti

U Srpskoj 16 slučajeva velikog kašlja kod nepotpuno vakcinisane djece

U Republici Srpskoj laboratorijski je potvrđeno 16 slučajeva velikog kašlja, i to sve kod nepotpuno vakcinisane djece školskog uzrasta sa lakšim kliničkim slikama, rekao je danas predsjednik Savjeta za zdravlje Srpske Ranko Škrbić.

Škrbić je na konferenciji za novinare rekao da je ovaj broj sigurno mnogo veći jer se ljekarima javljaju samo teži slučajevi.

On je napomenuo da je veliki kašalj buknuo u cijelom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje.

Škrbić je apelovao da roditelji prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da

redovno vakcinišu djecu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

-Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija – naglasio je Škrbić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je da niko od djece kod koje je potvrđen veliki kašalj, a koja su sa područja Banjaluke, Laktaša i Prijedora, nije bio hospitalizovan, niti sa nekom težom formom bolesti.

-Većinom djeca nisu vakcinisana u kompletu i imunitet je iščezao, ali ipak prolaze sa lakšom kliničkom slikom – navela je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da vakcinacija sprečava ovu bolest, sprečava epidemiju, te da se protiv velikog kašlja vakciniše petovalentnom vakcinom, koja se daje u tri doze u prvoj godini i jedna doza revakcinacije sa godinu i po dana.

-Od 2019. imamo još jednu dozu pred upis u osnovnu školu koja podiže imunitet, uključujući i imunitet na veliki kašalj-  rekla je Aćimovićeva.

Ona je istakla da je veoma važno da sva djeca koja su propustila doze vakcine, a koje sadrže i komponentu protiv velikog kašlja, to što prije nadoknade.

-Nisu zakasnili, nema potrebe da se nešto kreće ispočetka sa vakcinacijom, nego samo nastavljaju tamo gdje su stali – apelovala je Aćimovićeva.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više