Hercegovina Vijesti

U Trebinju 5. Samit energetike okupio 800 stručnjaka iz 11 zemalja

U Trebinju je otvoren 5. Samit energetike – SET 2024, koji je okupio oko 800 stručnjaka iz 11 zemalja iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Samit pod sloganom „Energetska povezanost Zapadnog Balkana“ svečano je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Trodnevni program predviđa niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.

Ovako je počeo 5. Samit Energetike koji u fokus stavlja povezanost i zajedničko djelovanje energetskog sekotra na području Zapadnog Balkana, sa ciljem efikasnog provođenja procesa tranzicije, dekarbonizacije i povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i obezbijeđiavnja stabilnost energetskog sektora. Opredijeljenost Srpske je da nastavi putem reformi i izgradnje novih kapaciteta kako bi sačuvala i unaprijedila svoj energetski sistem, a građanima i privredi obezbijedila najpovoljnije cijene struje, glavne su poruke sa otvaranja Samita.

– Opredijeljeni da radimo OIE 3 objekta gradi ERS već ugovrena, 7 u fazo redi tu bild u narednoj godini trajno biti garant održavanja niskih cijena struje u Srpskoj i mogućnost više izvoza sturje i više prihoda u budžetu Republike i lokalnih zajednica – saopštio je direktor ERS Luka Petrović.

Trenutno je u Srpskoj potpisano više koncesionih ugovora za izgradnju hidro, solarnih i vjetro elektrana koji će proizvoditi ukupno 1790 megavat časova struje, a vrijednost investicija je 4, 3 miljarde maraka.

– To je najveća prednost i razvojna šansa Srpske, koja je zamajac i ekonomske i svake stabilnosti. Najviše tih obekata radi se na podrčuju Hercegoivne kou očekuje preporod, ali ne zapostavljamo ni druge regije – naveo je ministar Energetike, ndustrije i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Energija je kapital budućnosti, ko bude imao enrgetske potencijele obezbjeđuje put naprijed, a Srpska mora zaštiti svoje izvore od velikih igrača, istako je predjednik Milorad Dodik. Ekonomije u razvoju, moraju imati prelazna rješenja, i zaštiti proizvodne kapacitete poput termoelktrana i obezbijediti stabilnost proizvodnje za domaći konzument.

– Niske cijene za domaći konzument, najbniže u regionu, a kroz podršku posdtičemo privredu – predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Energetska stabilnost i nezavinsot Srpske garant su razvoja, političke i ekonomske stabilnosti.

– Žao mi je što postoji zastoj nekih izgradnje projekata u Srpske zbog politizčkih predrasuda jednog dijela FBiH riješiti kroz dijalog kako bi obezbijedili energetsku nezavsnost Srpske u odnosu nadruge dijelove u sviteu a građanima i privredi jeftinnije cijene satruje i podsticaj razvoju ekonomije – dodao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i u Savjetu minstara BiH Staša Košarac.

Prva panel disksija Samita okupila je, prvi put, sve direktore elketroprivreda iz regiona koji su raspravljali o zajedničkom djelovanju kao odgvoru na energetske i klimatske politike EU. U okivru programa svečanog otvaranja SET-a prestavljena su idejna rješenja za izgradnju budućeg kongresnog centra u zoni Novog Trebinja.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras u Trebinju nastupa Branko Đurić Đuro u njegovoj „Đurologiji“

Urednik

Potrebne spremačice za održavanje vila na Ivanici i osoba za održavanje bazena

Urednik

Supernova otvara novo prodajno mjesto u Trebinju

Urednik

Koncert trebinjskih profesora povodom obilježavanja jubileja

Urednik

Košarkaši Leotara prebrinuli brigu za opstanak

Urednik

Hercegovački rukometni derbi u Nevesinju pripao Leotaru za polufinale Kupa RS

Urednik

Košarkašice Leotara 03 izborile majstoricu četrtfinala plej-ofa

Urednik

Trebinje: Spomenik kralju Petru premješten na novu lokaciju

Urednik

Trebinjka na krovu Evrope: Nikolina Milić ima sezonu iz snova

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više