Hercegovina Vijesti

Umjetnici slikama ovjekovječili ljepote Slata

U okviru svečanosti obilježavanja krsne slave Crkve Svetih cara Кonstantina i carice Jelene u selu Slatu, zavičajno udruženje građana „Dokoljen“ organizovalo je likovnu koloniju koja je okupila 13 hercegovačkih umjetnika. Inspiraciju su pronašli u živopisnoj prirodi i najljepšim prizorima koji se pružaju sa uzvišenja na kojem se smještena seoska crkva.

Кako je pojasnio Zoran Janjić iz Udruženja „Dokoljen“, cilj kolonije je da se kroz likovnu umjetnost predstavi selo Slato sa svim njegovim prirodnim ljepotama, a samo udruženje želi da sačuva istorijsko nasljeđe, zavičajne veze i sve ono što u Slatu danas postoji. Umjetnike je okupio akademski slikar Dragan Batinić.

Slato slike 2

Likovna umjetnica iz Gacka Jelena Glogovac Savić kaže da su slike zalog kulturi ovog podneblja i doprinos umjetnosti Hercegovine

− Prvi naziv Likovne kolonije je hercegovački, a želja svih učesnika je da naredni saziv bude regionalni i međunarodni i da pokaže Slato nekim novim učesnicima koji će u svojim djelima ovjekovječiti njegove ljepote – naglasila je Savić.

U koloniji je učestvovalo 13 likovnih umjetnika iz Hercegovine i to: Predrag Ćurić, Snježana Domazet, Dražen Milić i Teofil Okiljević iz Trebinja; Drago Vučić, Dragan Batinić, Jovan Aleksić, Vladimir Lero i Milenko Vuković iz Bileće; Tanja Pikula iz Gacka, te Marko Šaran, Ivana Luketa i Angelina Vukosav iz Nevesinja.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više