RS i BiH Vijesti

Uvedena dva nova zanimanja: Planiran upis više od 10.000 đaka u srednje škole

Pravilnikom o planu upisa učenika u srednje škole za 2022/23. godinu predviđen je upis 10.032 đaka raspoređenih u 445 odjeljenja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srspke, za četvorogodišnji smjer planiran je upis 7.718 učenika, a za zanimanja na trogodišnjim smjerovima 2.314 učenika. Ovaj Pravilnik objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske.

– Upisna politika za novu školsku godinu vođena je u skladu sa potrebama tržišta rada, te iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama, a na osnovu prijedloga poslovne zajednice uvedena su i dva nova zanimanja, a to su: tehničar za robotiku i CNC operater, oba u struci Mašinstvo i obrada metala- precizirali su iz MPK.

Učenici mogu na Google Play marketu besplatno preuzeti Android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“, koja omogućava prikaz plana upisa za školsku 2022/2023. godinu u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, pregled deficitarnih zanimanja, kao i kratke opise svih zanimanja.

Aplikacija pomaže budućim srednjoškolcima da se upoznaju sa svim zanimanjima koja mogu upisati u Srpskoj. Svi zainteresovani učenici, koji žele više da saznaju o svakom od zanimanja, mogu na portalu Ministarstva prosvjete i kulture da pronađu Uredbu o standardima zanimanja u kojoj su navedeni detaljni opisi svih zanimanja, ključni poslovi i aktivnosti, potrebna znanja, vještine I kompetencije, poželjni stavovi koji se odnose na zanimanje i druge važne informacije koje mogu da pomognu učenicima prilikom izbora željenog zanimanja.

Iz ministarstva podsjećaju da je u saradnji sa poslovnom zajednicom i opštinama, definisana i Lista deficitarnih zanimanja za školsku 2022/2023. godinu, kojom je obuhvaćeno 19 zanimanja u 36 srednjih škola i 28 jedinica lokalne samouprave, i to: kamenorezac-keramičar; izvršilac radova na saobraćajnicama; pekar; mesar; bravar-zavarivač; konobar; kuvar; stolar; auto-električar; mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike; agroproizvođač; prehrambeni prerađivač; električar-elektroinstalater; obrađivač metala rezanjem; alatničar; mehaničar grijne i rashladne tehnike; vozač motornih vozila; električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

Učenici koji upišu deficitarna zanimanja dobijaće od Ministarstva prosvjete, u toku školske godine, mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prevoz od kuće do škole za vrijeme trajanja nastavne godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture će najkasnije do 31. maja objaviti konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednjih škola.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više