Hercegovina Vijesti

Veliko interesovanje za upis na Medicinski fakultet u Foči

Četvrtu godinu od uvođenja studija medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči, zainteresovanost studenata je sve veća. Od ove godine uvode i studij stomatologije na engleskom. I na tradicionalna četiri studijska programa – medicina, stomatologija, specijalna edukacija i rehabilitacija i zdravstvena njega, u provom upisnom roku popunjena su skoro sva mjesta.
Grkinja iz Larise Irina Kigaji, doktorka stomatologije, i njen sin Kirijakos, uvjerili se u uslove s kojima studij stomatologije na engleskom jeziku raspolaže. Nakon što je Kirjakos u rodnom gradu završio gimnaziju, odlučio se da školovanje nastavi u bratskoj Srpskoj. Zadovoljni su viđenim.

– Oduševljena sam. Uvjerila sam se da fakultet ima odlične uslove. Za nas Grke ovdje je posebno, jer smo mi bratski narodi – kaže Irina.

– Vjerujem da ću uspjeti da ovdje nastavim svoje školovanje. Vidim da fakultet raspolaže sa savremenim objektima i kabinetima za nastavu. Raduje me to – dodao je Kirjakos.

Budući studenti četvrte generacije medicine na engleskom jeziku prijemni ispit polažu putem onlajn platforme. Moći će se upisati 100 studenata – 80 na medicinu i 20 na stomatologiju. Interesovanje je veliko.

– Imamo prijavljenih kandidata iz 11 zemalja – Indija, Italija, Bangladeš, Šri Lanka, Turska, Sirija, Azerbejdžan, Nigerija, Velika Britanija – ističe Nedeljka Ivković prodekan za studije na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta Foča.

Medicinu u Foči, studiraće i Trebinjac Dimitrije Mišković. Na prijemnom ispitu nakon završene Medicinske škole ostvario je odličan rezultat.

– Odlučio sam se za medicinu jer je to poziv s kojim se pomaže drugima. Čuo sam o fakultetu sve najbolje – kaže Mišković.

Nakon prvog prijemnom ispitu, na smjer medicina upisala su se 92, na stomatologiju 27, specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 28, a na zdravstvenu njegu 14 brucoša. Na zdravstvenoj njezi ostalo je još šest mjesta, a na stomatologiji 18.

Medicinski fakultet Foča očekuje odobrenje za proširenje liste za upis još deset studenata iz Crne Gore na studij medicine.

Na ovom fakultetu na tri ciklusa studija studira više od 1.700 studenata.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više