Hercegovina Vijesti

Vrijeme nas je opet iznenadilo: Voćari strahuju od snijega i minusa

Ukoliko dođe do većeg zahlađenja, snijega i temperaturnih minusa, voćari u Potkozarju imaće veliku štetu. Breskve, kajsije, trešnje i šljive su procvjetale, a meteorolozi najavljuju kritičan vikend, kada će se temperature spustiti do minus tri, a u višim predjelima biće i hladnije.

To je loša prognoza za voćare, mada se ipak nadamo da vikend neće biti toliko hladan, kao što je najavljeno. U petak naveče i u subotu, pale su velike količine kiše, koja je potrebna, mada temperature još nije suviše niska. Ne vidimo načina niti mogućnosti kako da zaštitimo voćnjake od propadanja, ako tokom vikenda bude značajnijeg pogoršanja vremena, kaže Marinko Šljivar, voćar iz Jablanice kod Gradiške.

U prilog lošim prognozama idu i fotografije koje nam je i Njemačke poslao Smajil Kurtović. On je snimio snijeg koji je prekrio grad Flensburg te veći dio Njemačke. Očigledno je da se ovaj sniježni talas približava i našeg region.

– Sasvim je moguće da, danas i u nedjelju snijeg prekrije cvijet, mada se nadamo da to neće dugo potrajati i da ćemo već u ponedjeljak imati povoljnije vrijeme. U poslednjih osam godina, u svom voćnjaku nisam ubrao ni kilogram voća jer me uvijek, u tome onemogući loše vrijeme u proljeće. Mraz i snijeg u aprilu, svake godine pokvare veliki trud, unište cvijet i načine veliku štetu – rekao je za Srpskainfo Ranko Bakić koji posjeduje veći voćnjak u selu Bukovica kod Laktaša.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više