Vijesti

Zanimljiv pozorišni, književni, muzički i likovni program festivala Orfej u Bileći

Na Omladinskom regionalnom festivalu Orfej u subotu, 21. septembra u 20.30 časova, u Domu kultureJevto Dedijer” u Bileći, predstaviće se Dramski studio “Prazan prostorizPodgorice sa predstavomDržava, zamislite”

Predstava je rađena u formi performans-predavanja, a tekstualnopolazište nalazi u čuvenom Platonovom dijalogu Država (ili O pravičnosti). U okvirima neuobičajene forme za prilike na našojpozorišnoj sceni, ova predstava preispituje neke od osnovnihpolitičkih i društvenih pojmova koje Platon izdvaja, razvijajućiih u današnjem lokalnom i globalnom kontekstu

Autorski tim predstaveDržava, zamislitečine: Ilija Gajević, režija; Milana Matejić, dramaturgija; Lina Leković, kostimografija, Marija Backović, izvršna producentkinja; IvanaVujošević, dizajn plakata; a igraju Bogdana Kostić i SlavišaGrubiša.

Reditelj Ilija Gajević izjavio je da je osnovni motiv zapostavljanje ovog teksta njegova literarna vrijednost, te snaga u pričanju priča koje su jednom društvu neophodne zauspostavljanje jedinstva i solidarnosti. „Iako Platon piše u dijaloškoj formi, njegov dijalog ima malo veze sa dramskimdijalogom koji danas podrazumijevamo u pozorištu. Upravo samzbog toga mislio da je potrebno da se poslužim drugim žanrom, koji se nalazi u graničnom području dramskog, a koji je istovremeno jako blizak mom senzibilitetu. Želio sam jednučistu scensku situaciju i čist odnos prema publici koji može da otvori prostor da pričanje priča postane centralni događaj ovepredstave. Mislim da su priče važan mehanizam koji omogućavada vidimo da su stvari i odnosi oko nas umjetni, te da supodložni promjenama. Istovremeno, priče mogu da probudefascinaciju i motivaciju za stvaranje promjene koju želimo što ihčini vrlo moćnim političkim sredstvom.“ 

 

U nedjelju, 22. septembra, u 20 časova, u maloj sali Domakulture predstaviće se mlada izdavačka kućaRaštanizBeograda. Raštan izdavaštvo čini mladi tim urednika i autora i za kratko vrijeme postali su zapažena izdavačka kuća, kojaotvara prostor mladim autorima. U Bileći će nam se predstavitiSrđan Gagić, pjesnik i urednik, Stefan Basarić, pjesnik, i PavleBanjac, pjesnik.

U ponedjeljak, 23. septembra, u 20 časova, Orfej donosi jošjedan rok koncert. Ovoga puta u pitanju je mlada rok grupaPsihoterapijaiz Ljubinja.

Publika može pogledati izložbu mlade beogradske slikarke Jelene Milićević pod nazivom „Ništa neće sprečiti dolazak proleća“ u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“.

Omladinski regionalni festival Orfej podržan je od strane Ambasade Republike Austrije u BiH, Opštine Bileća i Programa regionalnih grantova Telemah fondacije.

Padrino, septembar 2024

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više