Vijesti

Zaustaviti mobing i diskriminaciju na radu

TREBINJE – Veća usklađenost entitetskog radnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini sa Zakonom o zabrani diskriminacije, posebno u pogledu normativnih rješenja i rokova u okviru kojih se može ostvariti pravna zaštita od diskriminacije i njenih ostalih oblika, neophodan je preduslov za normalno funkcionisanje prava na rad bez diskriminacije, uznemiravanja i mobinga, zaključeno je u Trebinju na završnici istoimenog projekta koji je provodio „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“.

Ističući ovu stavku kao neophodnu, predsjednica Udruženja, Aleksandra Vuković je napomenula da se u Republici Srpskoj, pored Zakona o radu, navedena preporuka odnosi i na Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, koji, iako predstavlja svojevrstan pozitivan iskorak u ovoj oblasti, sadrži niz protivurječnosti i nedostataka.

“Neophodno je, stoga, dalje jačanje kapaciteta institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH i promovisanje njegove djelatnosti, s obzirom na činjenicu da veliki broj građana nije upoznat o osnovnim nadležnostima ove institucije, što je potvrdilo i istraživanje provedeno u okviru ovog projekta, ali je potrebno i pokretanje postupaka od strane Ombudsmena sa ciljem njihovog sankcionisanja zbog izvršenog prekršaja, za što postoji osnov u kaznenim odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, što do sada nije bilo praksa”, pojasnila je Vukovićeva.

Ona kaže da posebnu pažnju zavređuje saniranje zdravstvenih posljedica ovih negativnih pojava, posebno mobinga, s obzirom na to da svako zlostavljanje, pa tako i ono na radnom mjestu, nosi rizik trajnog oštećenja zdravlja, ali za sada ne postoji posebna dijagnostička kategorija za mobing, pa se uspostavljaju dijagnoze „Poremećaj prilagođavanja“, „Stres“ i „Postraumski stresni poremećaj“.

Projekat je pokazao da je u pogledu ekonomskih posljedica moguće napraviti okvirnu procjenu od strane Fonda zdravstvenog osiguranja u okviru stope privremene nesposobnosti za rad, u pogledu izgubljenog broja radnih sati zbog privremene spriječenosti za rad radnika koji odsustvuju sa rada po dijagnozama koje se dovode u vezu sa izloženošću radnika mobingu.

Istraživanje urađeno za potrebe projekta pokazuje da je neophodno provođenje aktivnosti ne samo od strane nevladinog sektora, već i od strane drugih organa i instucija, a posebno sindikata i poslodavaca, u cilju veće upoznatosti radnika sa mehanizmima pravne zaštite od diskriminacije, uznemiravanja na radu i mobinga, ali i jačanja svijesti svih subjekata radnog odnosa o štetnosti ovih pojava na radu i radnoj sredini, čije posljedice ne trpe samo pojedinci, već i čitavo društvo.

Projekat „Pravo na rad bez diskriminacije, uznemiravanja i mobinga“ podržan je od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više