RS i BiH Vijesti

Znamo li šta nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i šta jedemo?

Komadići plastike pronađeni su u Milka Oreo pločicama mliječne čokolade. Zbog toga su inspektori izašli na teren. Izvršili su 18 inspekcijskih nadzora u većim trgovačkim centrima na prostoru Federacije BiH i van prodaje stavili 33 komada spornog proizvoda. Ovo je alarm za pitanje – znamo li šta nam se nudi na policama trgovačkih lanaca i šta u suštini jedemo?

Plastika u Milka Oreo pločicama mliječne čokolade od 37 grama, s rokom upotrebe do 18. augusta 2024. godine. Povlačenje takvih proizvoda koji predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje potrošača odgovornost je i zakonska obaveza subjekata u poslovanju s hranom.

U konkretnom slučaju, inspektori Federalne inspekcije za hranu izvršili su nadzore u maloprodajnim objektima većih trznih centara i naložili odgovarajuće mjere jednom od kontroliranih objekata iz kojeg nisu bili povučeni navedeni proizvodi.

Koliko još na tržištu ima ovih spornih čokoladica, pitali smo uvoznika. Do izrade ove priče, kako su naveli – zbog proceduralnih poteškoća, nisu nam uputili odgovor.

S druge strane, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove objasnili su da su proizvodi distribuirani u maloprodajne lance, zbog čega je glavni federalni inspektor zatražio inspekcijski nadzor svih kantonalnih inspekcijskih organa.

„Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, postupajući federalni inspektori za hranu će protiv odgovornih lica poduzeti dalje zakonom propisane mjere“, kazali su iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Kada čujemo da se u jednom slatkišu nalaze komadi plastike ne možemo, a da se ne zapitamo šta to jedemo i šta dajemo djeci?

I hrvatski mediji objavili su da se u toj državi povlači ova čokoladica, te da su iz kompanije „Mondelez International“ napomenuli da nijedan drugi proizvod te kompanije niti bilo koji drugi proizvod Milka i Oreo brenda nisu zahvaćeni ovim slučajem.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više