Magazin

Topla ili ledena kafa – koja je zdravija

Šoljica tople kafe poboljšava raspoloženje i otklanja umor. Ali, i hladna kafa ima neke prednosti.

„Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što bi moglo biti korisno za zdravlje“, rekao je dr Majidu Bejzit, kardiolog u bolnici „Memorial Hermann Sugar Land“ u Teksasu.

Antioksidansi su molekuli koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu. Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primjer, otkrila je da topla kafa ima veći nivo antioksidanata u poređenju sa ledenom kafom.

To je zato što kuvanje kafe u toploj vodi izvlači više hranljivih materija iz zrna nego priprema kafe u hladnoj vodi.

S druge strane, hladna kafa ima manju kiselost i može pomoći regulisanju šećera u krvi.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati veći energetski podsticaj. Studija Američkog hemijskog društva iz 2020. godine, na primjer, otkrila je da u vrućoj kafi postoji veći nivo kofeina nego u hladnoj kafi.

Čak i miris tople kafe može da učini da se osjećate opuštenije, jer topla kafa ima jaču aromu od ledenih pića,  prenosi Daily Mail.

Šoljica tople kafe poboljšava raspoloženje i otklanja umor. Ali, i hladna kafa ima neke prednosti.

„Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što bi moglo biti korisno za zdravlje“, rekao je dr Majidu Bejzit, kardiolog u bolnici „Memorial Hermann Sugar Land“ u Teksasu.

Antioksidansi su molekuli koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u cijelom tijelu. Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primjer, otkrila je da topla kafa ima veći nivo antioksidanata u poređenju sa ledenom kafom.

To je zato što kuvanje kafe u toploj vodi izvlači više hranljivih materija iz zrna nego priprema kafe u hladnoj vodi.

S druge strane, hladna kafa ima manju kiselost i može pomoći regulisanju šećera u krvi.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati veći energetski podsticaj. Studija Američkog hemijskog društva iz 2020. godine, na primjer, otkrila je da u vrućoj kafi postoji veći nivo kofeina nego u hladnoj kafi.

Čak i miris tople kafe može da učini da se osjećate opuštenije, jer topla kafa ima jaču aromu od ledenih pića,  prenosi Daily Mail.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi uvijek spremni za spontano putovanje

Urednik

Kako da zaštitite orhideje u novembru

Urednik

Koliko kafe pijete dnevno? Medicina kaže da su ovo bezbjedne količine

Urednik

Veoma dobar horoskop imaće 5 znakova: Konačno srećan dan

Urednik

Naučnici otkrili staklene kuglice nastale udarom meteorita prije 11 miliona godina (VIDEO)

Urednik

Zašto sanjamo? Nova globalna baza snova donosi odgovore

Urednik

Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku uvijek imaju sreće

Urednik

Od davnina ova biljka se koristi kao amajlija

Urednik

Namažite ovo na mjesto gdje ćete prsnuti parfem, mirisaćete satima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više