RS i BiH Vijesti

Ni poljoprivreda ne može bez digitalizacije

Prateći razvoj tehnologije i domaći poljoprivrednici nastoje što više modernizovati proizvodnju i preradu, a na raspolaganju im je i 3,1 milion maraka bespovratnih sredstava za investicije u digitalnu transformaciju.

U okviru projekta EU i vlade Njemačke “EU for biznis rikaveri” objavljen je javni poziv za dodjelu novca mikro, malim i srednjim preduzećima u sektoru poljoprivrede u BiH. Mogu se prijaviti preduzeća koja se bave uzgojem ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja ili meda.

– Po jednoj prijavi moguće je dobiti od 10.000 KM do 200.000 KM bez PDV-a, a novac se može koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova – saopšteno je u petak iz UNDP-a.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, u koje se ubraja nabavka opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga.Cilj ove podrške je, kako navode, obezbijediti opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima BiH kako bi se smanjili negativni efekti izazvani pandemijom “kovida 19”.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da su informacione tehnologije sve prisutnije u svim sferama, te da je i poljoprivredna proizvodnja došla na red da bude digitalizovana.

– Svjedoci smo manjka radne snage pa nam je digitalizacija potrebna kako u pružanju stručnih usluga, od osmatranja i premjeravanja parcela, tako i kod procesa zalivanja, evidencije posijanih kultura i tome slično. Dosta toga se već koristi – rekao je Marinković naglasivši da je novac iz  inostranih fondova za ove namjene dobrodošao, ali bi bilo dobro da konkurs obuhvata i poljoprivredna, porodična gazdinstva, a ne samo firme.

Da je svaka podrška dobrodošla, saglasni su i u poljoprivrednom porodičnom gazdinstvu “Kapi zavičaja” iz Prnjavora.

– Svake godine ulažemo u nove mašine. Ne može se ni raditi ako se neće ulagati u opremu. Primjera radi, kupili smo savremenu punilicu koja puni 16 flaša odjednom – kazali su u ovom gazdinstvu dodajući da su pretprošle godine preradili 70 tona voća.

Prijava

Zainteresovani za učešće u javnom pozivu projekte sa potrebnom dokumentacijom treba da dostave do 8. avgusta isključivo putem onlajn platforme https://javnipoziv.undp.ba .

– Kroz projekat će, nakon prvog kruga evaluacije, biti pružena i ekspertska podrška daljem razvoju odabranih ideja – saopštili su iz UNDP-a.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Gaćinović niže uspjehe

Urednik

BiH će vjerovatno morati da uvozi struju

Urednik

“Ogradarima” 10. kolo Pab kviza

Urednik

Narodna biblioteka: U četvrtak književno veče Nataše Stanić

Urednik

Servisne informacije za utorak, 27. februar

Urednik

Nejednakost djece u vrtićima pod lupom

Urednik

Za deceniju u Srpskoj ugašeno 500 odjeljenja

Urednik

Upaljeni alarmi: Ljekare koji odlaze više neće imati ko da zamijeni

Urednik

Renovira se škola u trebinjskom naselju Dražin Do

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više