Magazin Pročitajte još

Zašto su pivske flaše obično od braon stakla?

Da li ste ikada otvorili flašu piva, sipali je u prozirnu čašu i ostavili na suncu, pa se vratili po istu i shvatili da ukus više nije isti?

Taj, čudan ukus je ustvari od hemijskog jedinjenja mirisa sličnom onom koji proizvode tvorovi.

Čak Skajpek iz Udruženju pivara, koji već 21 godinu posjeduje i upravlja pivarama, rekao je da uzrok procesa koji utiče na promjenu ukusa piva nije bio shvaćen sve do 1960-ih.

Kada je hmelj u pivu izložen jakoj svjetlosti, dolazi do reakcije fotooksidacije, stvarajući jedinjenje 3-metil-2-buten-1-tiol, piše CNN.

Da bi spriječili da dođe do tog procesa, proizvođači piva su se odlučili za tamnije staklo pivskih flaša. Zato danas vidite toliko piva u braon staklenim flašama.

– To je jednostavna reakcija koja stvara ono što većina ljudi smatra nepoželjnim ukusom – rekao je Skajpek.

Odatle potiče popularan izbor među pivarima, braon staklo. Ali to nije jedina boja koja se može vidjeti kod pivskih flaša, neka piva dolaze i u flašama čije je staklo zelene boje. Šta se krije iza tog izbora?

S obzirom na to da zelena nema toliko zaštitnu ulogu kada je u pitanju svjetlost, razlog za njenu upotrebu je uglavnom marketing, navodi Skajpek.

– Ako pogledate koji brendovi koriste flaše od zelenog stakla, vidjećete da su to uglavnom brendovi koji postoje već neko vrijeme na tržištu – rekao je on.

On je dodao da priličan broj evropskih pivara koristi zeleno staklo. Njihove zelene flaše su njihov imidž.

Kada je u pitanju odabir stakla kao materijala za pakovanje u odnosu na plastiku, Skajpek je rekao da ne samo da se staklo smatra ekološki prihvatljivijim i izgleda kvalitetnije za potrošače, već sprečava da pivo postane ustajalo.

Limenke su takođe popularan izbor za pakovanje i ne propuštaju svjetlost, ali je pitanje koliko dugo će to biti u stanju. Potrebno je više studija u ovoj oblasti, prema Skajpeku, kako bi se utvrdilo koje je pakovanje optimalno za sprečavanje promjene ukusa.

Što se tiče svih drugih uputstava o skladištenju piva da bi se spriječilo proces zbog kog se ukus piva mijenja, Skajpek ima jednostavno pravilo: hladno i tamno.

– Pivo je u osnovi voda, ječam, ponekad pšenica, hmelj i kvasac, to je prehrambeni proizvod. I kao i svaki drugi prehrambeni proizvod, podložan je gubitku svježine – rekao je on.

Takođe je dodao da “ono što zaista prouzrokuje da bilo koji prehrambeni proizvod izgubi svježinu, pored ove fotohemijske reakcije, je izlaganje kiseoniku i izlaganje visokoj temperaturi”.

 

 

Izvor: Srpska kafe

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više