Hercegovina Vijesti

Carsko vino Vukoje na Decanterovoj godišnjoj listi

U izboru 125 najboljih vina u svijetu iz 2022. godine poznati vinski magazin Decanter uvrstio je i četiri etikete s prostora ex-YU.

U pitanju su dva bijela vina, Carsko vino 2018 Podrumi Vukoje 1982 i Malvazija 2020 Edi Simčić, oba sa po 93 poena.

Carsko vino Vukoje – Grand Cru se pravi na najboljem položaju za žilavku u Carskom vinogradu Ušće. Sortni sastav je nepromjenjen kao u doba Austrougarske monarhije, kada je ovo vino bilo zvanično vino Carskih dvorova, 93% žilavka i 7% bena. U ovom vinu moderna tehnologija je prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje. Carsko vino odležava 24 mjeseca u akaciji i 6 mjeseci u hrastovim buradima. Ovi vinogradi se ručno obrađuju i za ovo vino se koristi probrana berba grožđa.

Boje je starog zlata sa zelenom refleksijom, mirisa vinogradarske breskve, dunje, vaniličnih tonova, cimeta, hercegovačkog bilja i rosnog hercegovačkog kamena. Okus veoma mineralan i kremast, izuzetno elegantan sa lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu garantuju dug zavšetak i besmrtan život u našim čulima.

Među crvenim vinima na listi su i Single Vineyard Merlot 2018 Klet Brda (93 poena) i Kratošija 2021 Tikveš (91 poen).

Vranac rezerva Vukoje 2015 je od strane James Sucklinga, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih vinskih kritičara, proglašeno kao najbolje ocijenjeno regionalno vino.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Polumaraton u Trebinju okupio 300 učesnika: Pobjednici iz Goražda i Zagreba

Urednik

Aleksandar Karakašević u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

U Gradu sunca održana Druga „Tropik dječija trka radosti“

Urednik

„Dani Srpske u Srbiji“: Trebinjska predstava izvedena u Subotici

Urednik

Džudisti Leotara najbolja kadetska ekipa na međunarodnom turniru „BiH and Nippon“ u Sarajevu

Urednik

Džudo klub „Hercegovina“ osvojio deset medalja na 25. Internacionalnom džudo kupu

Urednik

Nastavljaju se „Dani Srpske u Srbiji“, programi u više gradova

Urednik

Turizam u Srpskoj cvjeta, seoska domaćinstva doživljavaju ekspanziju

Urednik

Gatački kajmak iz mješine korak bliže da bude zaštićen proizvod na prostoru EU (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više