Magazin

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima poznato i korišćeno u korist kulinarskih, zdravstvenih i bjuti namjena. I dok se svakako ne može osporiti njegova ogromna svestranost korišćenja, postoje situacije i radnje kada ga treba izbjegavati.

Dakle, prije nego što sipate maslinovo ulje, zapitajte se da li ste izabrali najbolji proizvod za određenu namkenu. Evo kada ga zasigurno treba izbjegavati.

Za prženje

Mnogi stručnjaci vjeruju da izlaganje visokoj toploti mijenja svojstva masti i ulja. Maslinovo ulje posebno ima nisku tačku dimljenja, između 185-215 stepeni Celzijusa. Tačka dimljenja se odnosi na tačku na kojoj ulje počinje da proizvodi dim. Kada zagrijete maslinovo ulje do tačke dimljenja, korisna jedinjenja kao što su polifenoli se transformišu u potencijalno štetna jedinjenja.

Iako maslinovo ulje možda nije idealno ulje za pečenje na visokim temperaturama, ipak se može koristiti za kuvanje na nižim temperaturama kako bi se sačuvao sadržaj hranljivih materija.

Za roštiljanje

Mnogi recepti preporučuju mariniranje povrća i mesa za roštilj u maslinovom ulju i začinima, ili čak premazivanje rešetke roštilja maslinovim uljem kako bi se sprečilo lijepljenje hrane. Iako vam ovo vjerovatno neće škoditi, takođe vam ne čini nikakvu korist, jer će maslinovo ulje izgorjeti, stvoriti plamen i može čak učiniti da vaša hrana ima neželjeni ukus.

Iako za roštiljanje nije potrebno ulje, rešetke moraju biti dobro nauljene prije pečenja. Preporučuje se premazivanje uljem sa višom tačkom sagorijevanja, kao što je biljno ulje ili ulje od sjemena grožđa.

Za njegu lica sklonu aknama

Mnogi se zaklinju u dobrobit dodavanja maslinovog ulja u balzam za kosu, hidratantnu kremu, ulja za masažu, domaćih sapuna, losiona i pilinga. Međutim, uprkos svim svojim kvalitetima, maslinovo ulje može da izazove haos na koži koja je već sklona izbijanju akni. To je zato što je maslinovo ulje ono što je u žargonu za njegu kože poznato kao „komedogeno“, što znači da može da zapuši pore. Stručnjaci umjesto toga preporučuju suncokretovo ulje koje potpuno ne začepljuje pore, ulje noćurka ili arganovo ulje, penosi „Centar zdravlja“.

Izvor:Telegraf.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

U narednih mjesec dana sreća je na ramenima ova tri znaka

Urednik

Koliko su dugo jaja nakon Uskrsa sigurna za konzumaciju?

Urednik

Kako da napravite najbolje ćevape i pljeskavice za 1. maj

Urednik

Stiže meteorska kiša: Očekuje se oko 18 meteora na sat

Urednik

Tri namirnice koje umanjuju želju za slatkišima

Urednik

Znate li koliko jaja smijete da pojedete za Vaskrs?

Urednik

Vaskršnji vikend horoskop: Čije će emocije buknuti, a ko treba da kupi srećku

Urednik

Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine?

Urednik

Maslačak je simbol proljeća i izvor zdravlja!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više