Magazin

Trik kako da najlakše sami očistite klima uređaj

Ukoliko ste tokom zime intenzivno koristili klima uređaj za grijanje ili zagrijavanje stana, preporučuje se da ga očistite prije početka sezone hlađenja.

Čišćenje klima-uređaja neophodno je za produženje njegovog radnog vijeka, a ljekari ističu da je važno i iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Čišćenje klima uređaja sprečava pojavu i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama i smanjuje rizik od pojave neprijatnih mirisa u stanu.

Postoje specijalna sredstva u vidu sprejeva koji čiste uređaj od bakterija i gljivica i dezinfikuju ga, a dostupni su i u većim prodavnicama. Važno je da se ova sredstva koriste pažljivo i striktno u skladu sa uputstvima kako bi bili efikasna. Unutrašnji dio klima uređaja ima filtere koje treba redovno mijenjati ili čistiti prema uputstvima proizvođača. Spoljašnje i lako dostupne unutrašnje plastične dijelove možete pažljivo prati mlakom vodom i deterdžentom za sudove. Prije nego što uklonite filtere, pažljivo pročitajte uputstva da biste izbjegli oštećenje.

Šta ostaviti majstorima?

Održavanje se odnosi i na spoljašnju jedinicu uređaja, ali za to je potrebno pozvati specijaliste jer samo majstor može da provjeri stanje gasa, kompresora ili ventilatora. Vaša intervencija bi trebalo da bude ograničena na pranje spoljne kutije i provjeru odvodnog crijeva.

Prema preporukama većine proizvođača, klima uređaj treba čistiti jednom godišnje. Cijena usluge čišćenja kod majstora kreće se od 25 do 50 evra, u zavisnosti od toga koga servisirate.

Pored redovnog čišćenja filtera, preporučuje se i godišnji servis u kome se uređaj temeljno čisti i dezinfikuje. Ne trpite neprijatne mirise ili lošije hlađenje ili grijanje prije nego što pozovete servis.

Prije čišćenja obavezno isključite klima uređaj i isključite ga. Skinite poklopac i pristupite filterima koje treba očistiti. Preporučuje se čišćenje filtera svaka tri mjeseca ako klima uređaj koristite tokom cijele godine, ili još češće ako imate kućne ljubimce, prenosi Krstarica.

Nakon što ste dobro oprali filtere, ostavite ih da se osuše prije nego što ih vratite u klima-uređaj. Uvjerite se da su potpuno suvi prije ponovne instalacije.

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Slijede sudbonosni susreti, mnogi će upoznati pravu ljubav

Urednik

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Urednik

Zdrav sladoled od borovnica i banana

Urednik

Ženska imena koja privlače bogatstvo i sreću

Urednik

Ljuske od jaja ne bi trebalo da bacate: Posebno ako ne želite da vam uvenu biljke!

Urednik

Sedam prednosti zašto paradajz treba jesti uz svaki obrok

Urednik

Kraj juna će se „otvoriti“ za ova četiri znaka, imaće sve što žele

Urednik

Rođen blizanački par slonova: Brat i sestra teže 115 kilograma!

Urednik

Krađe dokumenata na ljetovanjima su česte: Evo šta treba da uradite ako ostanete bez pasoša i novca

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više