Hercegovina Naše priče Posjetili smo

FOTO / Posjetili smo manastir Zavala u Popovom polju

Prvomajske praznike ekipa našeg portala iskoristila je da posjeti nekoliko interesantnih lokacija u Hercegovini, a kao što ste i navikli utiske vam donosimo na našim stranicama.

Manastir Zavala, smješten na obodu Popovog Polja predstavlja jednu od najinteresantnijih hodočasničkih i turističkih destinacija u Hercegovini. Smješten u stijenama i dijelom pećinama kraškog podneblja, izuzetno podsjeća na manastir Ostrog, a i sam Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški koji je rođen u obližnjem selu Mrkonjići proveo je dio svog života u ovom manastiru gdje se i zamonašio, prije odlaska u Tvrdoš. Po predanju crkvu na ovom mjestu podigao je prvi hrišćanski car Konstantin, vidjevši koliko je pobožan narod ovog kraja.

Manastir je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice i udaljen je pedesetak kilometara od Trebinja i dvadesetak od Ljubinja, u današnjoj opštini Ravno. U neposrednoj blizini manastira nalazi se i pećina Vjetrenica, koja predstavlja magnet za veliki broj turista, koji bez obzira na religijsku pripadnost posjećuju manastir, u šta smo se uvjerili i tokom naše posjete. Manastir je za vrijeme proteklog rata bio gotovo potpuno uništen, izuzimajući samu crkvu koja krije vrijedne ikone a čiji je sjeverni dio smješten u kraškoj pećini. Danas je manastir u dobroj mjeri obnovljen, a stalni su radovi na njegovoj potpunoj restauraciji.

Fotografije koje donosimo biće vam, nadamo se, samo povod za posjetu ovom manastiru.

B.S.

HP, maj 2015.

BONUS VIDEO

Slični članci

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Servisne informacije za petak, 23. februar

Urednik

Javnim uslugama zadovoljno 72 odsto građana

Urednik

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Radnik Rajfajzen banke u Trebinju prisvojio 260.000 maraka klijenata

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 22. februar

Urednik

Oleg Ćurić, trener Leotara: Bićemo bolji nego jesenas

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više