Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Vojislav Govedarica

Vojislav Govedarica, poznat i pod nadimkom Voja Krstarica, rođen je 1940. g u Gacku. Govedarica je srpsko-američki glumac, koji se u inostranstvu proslavio i kao telohranitelj Silvestera Stalonea.

U svijet filma ga je uveo Puriša Đorđević, poznati srpski filmski režiser i scenarista. U Sjedinjenim Američkim Državama Vojislava Govedaricu svi znaju kao Rusa iz „Ramba II”, koji muči Stalonea. Sa Žan-Klod van Damom je glumio u filmu „Lavlje srce”.

Nakon dolaska u Beograd Govedarica je jedan period radio kao redar i spasilac na Savi gdje je dobio i nadimak – Krstarica. Uglavnom se družio sa momcima van zakona. Dobro je poznavao Ćentu (Rade Ćaldović) i Ljubu Zemunca, poznatim ličnostima jugoslovenskog podzemlja. U istoriju srpskog filma je ušao igrajući epizodne uloge kod Puriše Đorđevića i drugih reditelja. Bio je autentični ulični heroj, naglašenog individualizma.

Imao je 41 godinu kada je otišao u Sjedinjene Američke Države, gdje je počeo da radi kao obezbjeđenje, u Malibuu. Ubrzo je počeo da radi na filmu. Upoznaje Silvestera Stalonea koji odlučuje da mu da ulogu u „Rambu II”. Kasnije je sarađivao i sa Žan-Klod van Damom. U par filmova, u kojima je glavnu ulogu tumačio Žan Klod van Dam, Vojislav Krstarica je imao zapažene sporedne uloge. Malo je nedostajalo da dobije značajnu ulogu u „Robinu Hudu”, sa čuvenim Kevinom Kostnerom.

Pojavljuje se i u domaćem filmu “I Bog stvori kafansku pjevačicu”, u kome glavne uloge tumače Velimir Bata Živojinović i Vera Čukić.

Citati- Vojislav Govedarica:
Nisam ja zdrav zbog vježbanja ili hrane, već zbog načina na koji tretiram ljude!
Ovde (tj. u našoj zemlji) me zaprepašćuje koliko se ljudi bave jedni drugima. Kao da nemaju svoje probleme. U Americi je potpuno prevaziđeno kako izgledaš, šta nosiš na sebi, u šta i koga vjeruješ ! Rade i po 18 sati, nemaju vremena za takve gluposti. Ovde svi kukaju da nemaju, a niko neće da radi.
Nama, Srbima, to nedostaje: poštovanje prema ljudima koje ne poznaješ!
Da nije bilo Purketa, najšarmantnijeg čovjeka na svetu, ne bih upoznao svijet filma.”

 

HP, maj 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

„Slobodan um“: Kako očuvati mentalno zdravlje?

Urednik

Saznali smo zašto bi trebali trenirati u Školi fudbala „Alfa“

Urednik

Paroh Velimir Kovač: Počela obnova hrama Svetih Arhangela

Urednik

PR Dubravko Curać: Šta nas novo očekuje u Gradu Sunca

Urednik

Prim. dr Stanko Buha: Kako ojačati imunitet?

Urednik

VIDEO / Trener Nikola Skočajić: Kroz zabavu do efekasnijeg treninga

Urednik

Marija Vukićević: Trebinjke za časove joge uvijek traže mjesto više

Urednik

Gost: Matija Runjevac dobitnik zlatnika na bogojavljenskom plivanju

Urednik

Zdravka Jevtić: Najteži periodi rad za vrijeme rata i pandemije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više