Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Vojislav Govedarica

Vojislav Govedarica, poznat i pod nadimkom Voja Krstarica, rođen je 1940. g u Gacku. Govedarica je srpsko-američki glumac, koji se u inostranstvu proslavio i kao telohranitelj Silvestera Stalonea.

U svijet filma ga je uveo Puriša Đorđević, poznati srpski filmski režiser i scenarista. U Sjedinjenim Američkim Državama Vojislava Govedaricu svi znaju kao Rusa iz „Ramba II”, koji muči Stalonea. Sa Žan-Klod van Damom je glumio u filmu „Lavlje srce”.

Nakon dolaska u Beograd Govedarica je jedan period radio kao redar i spasilac na Savi gdje je dobio i nadimak – Krstarica. Uglavnom se družio sa momcima van zakona. Dobro je poznavao Ćentu (Rade Ćaldović) i Ljubu Zemunca, poznatim ličnostima jugoslovenskog podzemlja. U istoriju srpskog filma je ušao igrajući epizodne uloge kod Puriše Đorđevića i drugih reditelja. Bio je autentični ulični heroj, naglašenog individualizma.

Imao je 41 godinu kada je otišao u Sjedinjene Američke Države, gdje je počeo da radi kao obezbjeđenje, u Malibuu. Ubrzo je počeo da radi na filmu. Upoznaje Silvestera Stalonea koji odlučuje da mu da ulogu u „Rambu II”. Kasnije je sarađivao i sa Žan-Klod van Damom. U par filmova, u kojima je glavnu ulogu tumačio Žan Klod van Dam, Vojislav Krstarica je imao zapažene sporedne uloge. Malo je nedostajalo da dobije značajnu ulogu u „Robinu Hudu”, sa čuvenim Kevinom Kostnerom.

Pojavljuje se i u domaćem filmu “I Bog stvori kafansku pjevačicu”, u kome glavne uloge tumače Velimir Bata Živojinović i Vera Čukić.

Citati- Vojislav Govedarica:
Nisam ja zdrav zbog vježbanja ili hrane, već zbog načina na koji tretiram ljude!
Ovde (tj. u našoj zemlji) me zaprepašćuje koliko se ljudi bave jedni drugima. Kao da nemaju svoje probleme. U Americi je potpuno prevaziđeno kako izgledaš, šta nosiš na sebi, u šta i koga vjeruješ ! Rade i po 18 sati, nemaju vremena za takve gluposti. Ovde svi kukaju da nemaju, a niko neće da radi.
Nama, Srbima, to nedostaje: poštovanje prema ljudima koje ne poznaješ!
Da nije bilo Purketa, najšarmantnijeg čovjeka na svetu, ne bih upoznao svijet filma.”

 

HP, maj 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ivan Ilić Ilke od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Putovanje širi vidike – stoper iz Slovačke na putu po Balkanu /intervju/

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Milica Mandić naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nataša Mihajlović (Frajle) naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Mia Begović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više