Naše priče

Trpeza naših predaka: Prijesnac

Prijesnac je jedno od za pripremu najlakših jela hercegovačke kuhinje. Vrlo je ukusno i brzo se sprema, pa se zato često servira za večeru. Premda nema sigurnih istorijskih podataka smatra se da je ovo pravo lokalno jelo čiji je recept nastao u nastojanju da se pronađe način za korištenje lokalnog sira škripavca.

Da biste dobili ovaj ukusni hercegovački specijalitet potrebno je da dobro umutite jaja, a potom dodate izmrvljeni sir škripavac. U drugoj posudi pomiješa se kisela voda i mlijeko i u to se doda brašno. Na kraju se obje smjese sjedine i dobro pomiješaju.

Prije nego što se smjesa stavi u veću tepsiju (okruglu ili četvrtastu) podmazanu uljem, zagrije se na temperaturi od 200oC. Nakon toga smjesa se prelije u tepsiju i peče na temperaturi od 150oC.

Prijesnac se služi čim je gotov, dok je još topao.

Sastojci:

700 gr sira «škripavca»

250 ml pavlake

6 jaja

8 kašika brašna (bijelog)

1dcl mlijeka

1dcl kisele vode

3 kafene kašike ulja

soli po želji

 

Izvor: Vinska cesta Hercegovine

BONUS VIDEO

Slični članci

Drina Pešić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Dušan Alagić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio: Slušajte „Dodir noći“ svakog radnog dana od 21 čas

Urednik

Jelena i Žika Zana u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Isidora Simijonović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nevena Nerandžić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

„Ritam Hercegovine“: Program Padrino radija ponovo dostupan online

Urednik

Enis Bešlagić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Vlado Georgiev u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više