Hercegovina Naše priče Vijesti

Gost sedmice: Sara Kolak, dobitnica plakete Amblem i zastava RS i autorka filma “Kolijevka”

Gost sedmice Padrino radija danas je bila mlada Trebinjka Sara Kolak, dobitnica nekoliko nagrada i priznanja za svoj dosadašnji rad na polju kratkog filma.

Ova mlada, perspektivna djevojka dobitnica je plakete “Amblem i zastava Republike Srpske” koja se dodjeljuje povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, ali i nagrada na festivalima “Svetosavsko zvonce” i “Restl”.

Darovita učenica IV razreda trebinjske Gimnazije je prošle godine, četvrti put zaredom, osvojila prvu nagradu na prestižnom regionalnom konkursu Svetosavskog zvona. Na temu “Kolijevka” Sara je napravila kratki film o Nemanjićima kao začetnicima svekolikog srpstva, a film je nagrađen i na Restl festivalu u Beogradu.

“Nagrada mi puno znači, a sam film ima posebno mjesto u mom srcu. Nemanjići kao žačetnici naše tradicije i istorije su me uvijek zanimali, a kada sam čula legendu da su boravili na našim prostorima i da su se pričestili na Ljubomiru, selu pored Trebinja, odlučila sam da moja tema budu Nemanjići”, kaže Sara za Padrino radio.

Priprema filma je dugotrajan proces koji, kaže Sara zahtijeva mnogo rada na terenu koji vješto uspijeva da uklopi u svakodnevne školske obaveze.

“Do sada sam imala maksimalnu podršku svojih profesora, moje profesorice Srpskog jezika Jelene Mandrape, ali i mojih roditelja, prije svega tate koji je dugogodišnji novinar i koji mi je uvijek na raspolaganju za savjet”.

Sara je maturantkinja trebinjske Gimnazije i kaže da su sada obaveze oko upisa na fakultet na prvom mjestu. Razmišlja ipak i o novom konkursu Svetosavskog zvonceta koji je nedavno otvoren.

“Postoji mogućnost da konkurs na temu filma raspiše i Ministarstvo prosvjete i kulture RS na koji bih se prijavila i konkurisala sa filmom “Print svjetlosti”, kaže Sara za Padrino radio. Cijeli razgovor sa našom ovosedmičnom gošćom poslušajte na linku ispod:

 

 

 

 

 

 

 

HP, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Gaćinović niže uspjehe

Urednik

BiH će vjerovatno morati da uvozi struju

Urednik

“Ogradarima” 10. kolo Pab kviza

Urednik

Narodna biblioteka: U četvrtak književno veče Nataše Stanić

Urednik

Servisne informacije za utorak, 27. februar

Urednik

Nejednakost djece u vrtićima pod lupom

Urednik

Za deceniju u Srpskoj ugašeno 500 odjeljenja

Urednik

Upaljeni alarmi: Ljekare koji odlaze više neće imati ko da zamijeni

Urednik

Renovira se škola u trebinjskom naselju Dražin Do

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više