Hercegovina Naše priče Vijesti

Nemar i nekultura prolaznika brišu sjećanje na stradalnike jame Ržani Do

Limenke sokova, plastične kese i kutije cigareta samo su dio smeća koje nesavjesni prolaznici ostavljaju pored spomenika stradalim Srbima kod jame Ržani do.

Da stvar bude gora, spomenik se nalazi na prometnom putu kuda prođe većina turista koji su krenuli ka Jadranskoj obali, pa je pitanje da li će prije ponijeti utisak o monstruoznom mjestu zločina ili o našoj nekulturi i načinu na koji njegujemo sjećamo na stradale.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić rekao je kako komunalci vode računa da ovdje ne nastane divlja deponija, ali na loše navike prolaznika nije moguće uticati.

“Ovaj problem je veoma teško riješiv. Svake godine smo organizovali akcije čićenja i dotjerivali zemlju, međutim nakon sedam dana sve se vrati na staro”, naglasio je Krunić.

Direktor Komunalnog Trebinje Nedeljko Lambeta rekao je da je ova ustanova pružila pomoć kolegama iz susjedne opštine poklonivši veći kontejner koji i sada stoji na istom mjestu okružen smećem.

„Izašli smo u susret kolegama iz Ljubinja i na njihovu molbu ustupili im trajno, bez ikakve naknade, kontejner zapremine pet metara kubnih upravo za lokaciju Ržani Do“, istakao je Lambeta.

Podsjećamo, lokalne ustaše su noći između 23. i 24. juna 1941. godine zvjerski mučile i žive u jamu Ržani Do bacile 165 Srba iz Popovog polja i okoline. To nije bio kraj ovome monstruoznom zločinu, već su na prevaru u selu Kotezi okupili još 47 Srba, koje su takođe surovim načinom bacili na tijela već stradalih mučenika u pomenutu jamu.

Naredne godine se navršava 70 godina od stravičnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom Hercegovine i postoje ideje odgovornih da se na poseban način obilježi ovo stradanje koje je po mnogo čemu specifično za naše krajeve.

Bez obzira da li ste posjetilac pomenutog spomen obilježja ili ovo mjesto koristite za predah od dugog puta, apelujemo na sve koji se ovdje zaustavljaju da povedu računa, te otpatke odlažu u postavljeni kontejner ili ih ponesu sa sobom.

 

Ivana Kardum

HP media, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više