Naše priče

Trpeza naših predaka: Kaštradina

Kaštradina je pojam koji se vezuje za suvo ovčije ili kozije meso. U Hercegovini ćete najčešće pojesti kuvanu suvu ovčetinu kada u nekom od restorana tradicionalne kuhinje naručite ovaj specijalitet, mada se ovo jelo može pripremati i od sušenog kozjeg mesa i to obično starosti od jedne do pet godina.

Osim u Hercegovini ovaj specijalitet ponosno, kao svoj, predstavljaju i Dalmatinci, a često je na trpezama i u nekim dijelovima Crne Gore.

Kako su ovi krajevi uvijek bili bogatiji sitnom stokom u odnosu na goveda, tako je i tradicija vezivala Hercegovce i Hercegovinu za jela pripremljena od ovčijeg mesa. U danima kada vjetar i hladno vrijeme nadjačaju sunčane dane, tradicionalno se jede “jača” hrana koja često podrazumjeva meso osušeno u seoskim dimnjaricama. Da bi ovaj specijalitet u potpunosti dobio hercegovački epitet sa suvim mesom se najčešće kuva raštan.

Po tradicionalnom receptu suvo meso, koje se prethodno ispere da jelo nebi bilo preslano, prvo se kuva u loncu oko jedan sat a potom se dodaje krompir, luk, česan, mrkva i naravno raštan te se uz eventualno dodavanje paradajza i začina sve zajedno kuva još jedan sat. Ovako pripremljeno jelo je moglo da stoji mnogo duže od običnih variva, pa je i to jedan od razloga zašto je u prošlosti bilo rasprostranjeno u našim krajevima.

Kao i većina drugih recepata i ovaj ima više varijacija, ali za koju god se odlučite nećete pogriješiti. Kako god je pripremili kaštradina sa raštanom će uvijek u sebi imati ukus Hercegovine.

 

Hercegovina Promo, oktobar 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Glumica Jelena Jovičić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

U susret „DINECO CUP-u“: OFK Alfa započeo pripreme posjetom generalnom sponzoru turnira

Urednik

AUDIO / Večeras počinje 25. Moto skup u Trebinju

Urednik

Decenija kampanje „Najbolji među nama“: I ove godine promovišemo trebinjske đake generacije

Urednik

Pjevač Milan Bujaković u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 21. i 22. epizoda (VIDEO)

Urednik

Fondacija “Sveti Vukašin” organizuje drugi amaterski 3×3 turnir u basketu

Urednik

AUDIO / Kako zaštititi kožu tokom ljeta?

Urednik

Glumac i muzičar Arsenije Tubić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više