Naše priče

Trpeza naših predaka: Sarma / japrak

Bilo da je slava, rođendan, Božić ili neka druga bitnija svetkovina, u hercegovačkom domaćinstvu na trpezi će se neizostavno ,uz ostale đakonije, naći i sarma. Često se kaže “supa, sarma, pa ostalo šta stigne…”.

Izvorno, sarma je tursko jelo koje se posebno na istoku i jugoistoku Evrope priprema na brojne načine i u raznim varijantama. Osnova jela jeste mljeveno meso, izvorno juneće ali će mnoge domaćice sarmu danas pripremiti od kombinacije svinjskog i junećeg mesa. Ostalo su varijacije, tačnije meso i njegovi dodaci se mogu zamotati u različite zeljaste biljke. Jedna od varijacija jeste i japrak, koji se najčešće priprema sa listom raštana  (ponekad i listom vinove loze). Raštan ovom jelu daje pečat Hercegovine i mnogi će reći da je ovo specijalitet našeg podneblja, jer raštan baš i nemožete pronaći svugdje (raste u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori – ali su ga vrijedne ruke hercegovaca prenijele i na mnoge druge meridijane).

Ovdje za vas prenosimo jednu od varijanti pripreme japraka (sarme). Listove raštana treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu, pa ocijediti i staviti na stranu. Nakon toga na drugoj strani u posudu staviti mljeveno meso, kojem treba dodati rižu, sitno narezan luk, so, biber, mješavinu začina i ulje, pa to sve zajedno dobro izmiješajti. Nakon što se dobro  izmiješa, potrebno je smjesu stavljati u listove raštana i praviti od njih sarmice, koje se slažu u posudu, zatim se to podlije i zalije vodom i stavi kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Za vrijeme kuvanja posudu treba povremeno protresti i po potrebi dodati vode. Za pripremu ovog jela potrebno je oko dva sata.

Prijatno.

HP, april 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ivan Ilić Ilke od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Putovanje širi vidike – stoper iz Slovačke na putu po Balkanu /intervju/

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Milica Mandić naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nataša Mihajlović (Frajle) naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Mia Begović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više