Magazin Pročitajte još

Što sve morate popraviti i kontrolisati na vozilu nakon zimskog perioda

Nakon zimskih mjeseci automobil treba pregledati i pripremiti u proljetnom periodu kako bismo spremno dočekali ljetne mjesece, koji znaju predstavljati izazov za starija vozila.

Tada se mogu javiti neispravnosti tijekom visokih vanjskih dnevnih temperatura. U proljetnom periodu u skladu s zakonom preporuka je koristiti ljetne gume na automobilu koje omogućavaju bolje prianjanje na kolovozu. Prilikom zamjene zimskih guma i stavljanja ljetnih preporuka je kontrolisati ispravnost geometrije točkova jer je ona važna za dobra vozna svojstva automobila.

Tokom zimskih mjeseci metlice brisača bile su podložne oštećenjima pa ih treba pregledati u proljetnom periodu i po potrebi zamijeniti. Poželjno je pregledati vjetrobransko staklo na vozilu jer su moguća sitna oštećenja od sitnog posipa koji se zimi nanosi na kolovoz, a koji može sadržavati i kamenčiće, koje kotači vozila ispred nas zahvate i podignu s kolovoza tokom vožnje i izbace na vjetrobransko staklo.

Oni mogu prouzročiti sitna oštećenja na vjetrobranskom staklu ili obojenim dijelovima vozila. Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i sol u zimskom periodu mogu oštetiti vanjske dijelove vozila pa ih treba u proljeće popraviti. Tako će se izbjeći daljnja oštećenja na vozilu.

Sami možete dosta toga učiniti. Vanjskim i unutarnjim pranjem automobila, osim nečistoća, mogu se odstraniti o ostaci soli čime će se spriječiti pojava korozije. U proljetnim mjesecima kreće pelud, više je padalina, a u ljetnim danima tu su i insketi. Uvijek brinite o tome da imate dovoljno tekućine za pranje stakala. Ključno je zbog vaše sigurnosti imati čista vjetrobranska stakla.

Prije odlaska na duži put preporuka je provesti standardne kontrole, a to su razina ulja u motoru, nivo rashladne tekućine, nivo tekućine za stakla, pritisak u gumama uključujući i pritisak u rezervnoj gumi, sadržaj obavezne opreme u vozilu, kontrola ispravnosti vanjskog osvjetljenja vozila kao i druge radnje koje su navedene u korisničkom priručniku vozila (a može ih provesti vozač).

Sljedeće preglede najbolje je prepustiti stručnjacima: održavanje pogonskog motora i mjenjača, elektrike i elektronike vozila, ovjesa, volana, kočnica, rashladnog klima uređaja, stanja karoserije i ostalih ključnih dijelova vozila.

U proljeće je idealno rezervisati servisni termin te redovno održavati i kontrolisati vozilo jer je kraće vrijeme čekanja na ugovoreni termin pregleda ili popravka vozila u odnosu ljetni perioda kada počinju godišnji odmori servisera.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više