Hercegovina Vijesti

Gorivo podiglo i cijenu obuke

Većina auto-škola u Srpskoj zbog poskupljenja goriva, ali i guma, ulja i maziva podigla je cijenu usluga za oko 20 odsto, a iz onih koje to još nisu učinile poručuju da će uskoro formirati nove cjenovnike.

Cijene variraju u zavisnosti od lokalne zajednice, ali kandidati koji žele da postanu vlasnici vozačke dozvole u prosjeku će morati da izdvoje oko 1.100 maraka.

U banjalučkoj auto-školi “Val” kažu da su zbog visokih cijena goriva morali podići cijene usluga.

– Na časove se odlučuje manje kandidata nego prethodnih godina. Prošle godine u ovo doba smo imali oko 50 kandidata, a ove godine nemamo ni 20 – kazali su u ovoj auto-školi dodajući da njihovu sudbinu dijele gotove sve auto-škole u najvećem gradu Srpske.

Da i u susjednoj opštini instruktori vožnje imaju manje posla, potvrđuju u laktaškoj auto-školi “27. januar”.

– Pad broja kandidata osjeti se od početka ove godine, pogotovo kada je izbio sukob u Ukrajini. Tada je sve na trenutak zastalo, ali, evo, sada se sve polako vraća u normalu. Cijene naših usluga jesu malo skočile, do 20 odsto zbog troškova goriva – kazali su u ovoj auto-školi.

Slična situacija je i u Doboju.

– Visoke cijene goriva nam prave ogroman problem i trošak. Početak godine obilježio je manji broj kandidata nego obično, a u posljednje vrijeme je nešto više starijih kandidata koji dolaze na polaganje – kazali su u auto-školi “Signal”.

U bijeljinskoj auto-školi “Signal kul” kažu da je poskupljenje voznog parka, goriva, guma, ulja, maziva i generalno svega što je vezano za ovu djelatnost dovelo do poskupljenja obuke.

– Kandidati su svjesni da je do toga moralo doći i ne bune se jer su svjesni potrebe da posjeduju vozačku dozvolu – kazali su u ovoj školi.

U pojedinim auto-školama u Srpskoj gdje još nisu podigli cijene poručuju da je to neminovnost jer ovako neće moći dugo opstati.

– U Gacku već nekoliko godina postoji problem sa upisom djece u srednje škole, znatno se smanjio broj na godišnjem nivou, a samim tim smo i mi došli u situaciju da imamo manje posla – kazali su u auto-školi “Blic” iz Gacka. Poskupljenje goriva, kako kažu, znači da bi trebalo da i njihove usluge poskupe jer još rade po starim cijenama.

– Ljudima nisu porasle plate, a cijene svega su skočile. Ostavili smo stare cijene, pa do kada ćemo ovako moći, ne znam, ali veliki problem nam je da ovako funkcionišemo – poručili su u ovoj školi.

Sa ovim stavom su saglasni i u prijedorskoj auto-školi “Stil”, gdje kažu da je teško poskupiti obuku kada je besparica svakodnevica mnogih građana.

– Još ništa nismo radili kada je u pitanju promjena cijena naših usluga, ali nećemo moći dugo izdržati ovako – kazali su u ovoj auto-školi.

Statistika

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, lani je čak 237 auto-škola obavljalo djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila.

– Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja u 2021. godini 21.845 kandidata izašlo je na ispit, a 16.485 kandidata je položilo – podaci su Zavoda za statistiku. Statistika pokazuje i da je od 31.965 kandidata ispit iz oblasti upravljanja motornim vozilom lani položilo 21.445 kandidata.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više