Hercegovina Naše priče

FOTO / Veličanstveno veče na Crkvini: Donirano 230.000 KM za stipendiranje uspješnih studenata

U veličanstvenom ambijentu Hercegovačke Gračanice na Crkvini sinoć je održano prvo donatorsko veče Fondacije „Luka Ćelović Trebinjac“, koja već dvije godine egzistira u Trebinju i stipendira uspješne studente iz ovog grada.

Pozivu Fondacije odazvao se veliki broj zvanica iz privrednog, vjerskog, kulturnog i političkog života Trebinja i Hercegovine, a svojim prisustvom veče su uveličali i brojni uspješni Hercegovci koji žive van granica naše zemlje poput Nataše Ninković, Dejana Bodiroge, Dragana Bjelogrlića, Vuka Hamovića i drugih.

Program na platou ispred zadužbine Branka Tupanjca vodio je uspješni mladi glumac iz Trebinja Jovan Jovanović, a sva prikupljena sredstva u iznosu od 230.000 KM biće uplaćena na račun Fondacije „Luka Ćelović Trebinjac“ i narednih godina biće isključivo iskorišćena za stipendiranje uspješnih i talentovanih studenata iz Trebinja i Hercegovine.

Ispred Upravnog odbora fondacije, koga čine Predrag Peško, Bratislav Pidžula, iguman Sava Mirić i Dejan Milošević, okupljenim zvanicama obratio se predsjednik akademik Predrag Peško, ugledni hirurg i stalni član Srpske akademije nauka i umjetnosti koji je istakao je da je ova Fondacija osnovana kao nevladina i neprofitna organizacija sa željom da dobro obrazovanje ne bude samo san, već cilj koji zajedno možemo ostvariti. On se u svom obraćanju osvrnuo na lik i djelo velikog srpskog dobrotvora iz Trebinja, Luke Ćelovića, po kome ova fondacija nosi ime i kroz izlaganje naglasio važnost nauke i znanja, te podrške koja je toliko bitna mladim ljudima na putu obrazovanja koje je presudno za opstanak svakog naroda.

Akademik Predrag Peško, predsjednik Upravnog odbora Fondacije „Luka Ćelović Trebinjac“

„Mnogi su pomogli studentima u protekle dvije godine, a nadam se da ćemo svima vama reći hvala što ste pomogli našoj uspješnoj mladosti“, istakao je akademik Peško i naglasio da očekuje od studenata koje stipendira ova Fondacija da u budućnosti „gdje god živili i radili pomognu svojoj Hercegovini i učestvuju u Fondaciji, materijalno ili tehnički“.

Prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu i proslavljena srpska glumica Nataša Ninković naglasila je svoje zadovoljstvo osnivanjem i pokretanjem ove fondacije, koju je i ranije pomogla i bila na raspolaganju od njenog osnivanja.

„Mladim ljudima nismo ostavili zavidan svijet i najmanje što možemo da im uradimo je da ponudimo ruku i da ih podržimo. Moramo u njima da pobudimo svijest i empatiju da pomognu onima koji dolaze i da dobra djela postanu tradicija“, rekla je pred okupljenima Nataša Ninković.

Glumica Nataša Ninković

Nadahnuto obraćanje prisutnima imao je i bivši vladika Zahumsko-hercegovački i primorski, a danas vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije koji je govorio o vrlinama Hercegovaca te naglasio značaj zadužbinarstva.

„Moramo da mislimo na male ljude da im pomognemo i da jednog dana oni pomognu svoj kraj tako da se  vrate ovdje ili da pomažu onako kako je to činio Luka Ćelović Trebinjac. Pomozimo budućnost Trebinja i naše mile Hercegovine“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije

Svoje impresije iz prve ruke su prenijeli i korisnici stipendija Sara Gaćina, student arhitekture Univerziteta u Beogradu i Jovan Ilić, student stomatologije na uglednom univerzitetu Pologov u Moksvi, koji su istakli koliko im je značajna podrška koju imaju od strane Fondacije „Luka Ćelović Trebinjac“.

Sara GaćinaJovan Ilić

Ideja Upravnog odbora Fondacije „Luka Ćelović Trebinjac“ je bila da se ovom donatorskom večeri obezbjedi budžet za naredne tri godine rada fondacije, u čemu su po prvim procjenama i uspjeli, jer će prikupljena sredstva u visini od 230.000 KM obezbjediti stabilno i kvalitetno funkcionisanje u narednim godinama i omogućiti dodatni vjetar u leđa mladim i talentovanim Hercegovcima na putu sticanja znanja koja bi u budućnosti trebala da budu kamen temeljac uspjeha i napretka njihovog rodnog kraja.

Pogledajte cijelu fotogaleriju:

Foto: Slavenko Vukasović

Padrino, avgust 2024.

11
3

BONUS VIDEO

Slični članci

Rodoljub Drašković se zahvalio kolektivu ŽOK Gacko: Nepokolebljivo nastavljamo svoj put

Urednik

ŽOK Gacko „RD Swisslion“: Trofej u Baru posvećen Rodoljubu Draškoviću

Urednik

Sjećanje na Boru Đorđevića: Bora Čorba u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

U Bileći otvorena izložba umjetnice Jelene Milićević

Urednik

Rukometaši Leotara poraženi na startu EHF Kupa Evrope

Urednik

Poslovnici Gatarić d.o.o. u Trebinju potreban vozač/skladištar

Urednik

Buzz Trebinje slavi rođendan

Urednik

Preduzeću Tarana iz Trebinja potrebni su radnici u prodaji, kuhinji i preradi mesa

Urednik

Prodaje se kuća sa bazenom na Ivanici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više