Hercegovina Naše priče Vijesti

“Jutro sa Padrinom”: Da li su dovoljno iskorišteni potencijali Bilećkog jezera?

Bilećko jezero predstvalja ljepotu vodenog prostranstva. Nije ni čudo da je tako budući da je ovo jezero između ostalog drugo najveće na Balkanu. Osim što bi u njegovim ljepotama mogli da uživaju kupači, ribolovci, ljubitelji prirode mnogo je drugih potencijala koje nudi. O tome šta bi to Bilećko jezero moglo da nam ponudi, da li su svi njegovi potencijali iskorišteni ili ne govorimo ovoga jutra u “Jutru sa Padrinom”.

Bilećko jezero je vodom najbogatije vještačko jezero na Balkanu i jedno je od najvećih akumulacija pitke vode u Evropi. Nastalo je na rijeci Trebišnjici na najvećoj ponornici na svijetu izgradnjom brane Grančarevo 1968. godine. Jezero je dugo 18 kilometara, a široko 4 kilometra. Duboko je 100 metara i nalazi se nadmorskoj visini od 400 metara.

“Bilećko jezero  se nalazi duž magistralnog puta koji spaja kontinentalni dio sa morem kuda godišnje prođe preko 200 hiljada turisa”, kaže za Padrino radio Radenko Popara načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i stambeno-komunalne poslove opštine Bileća.

“Jezero je bogato ribljim fondom, a poznato je više od 25 vrsta ribe. Sve geografske osobine govore da ogroman potencijal postoji u ovome jezeru. Do sad to nije iskorišteno, a predstvalja bitan resurs za opštinu Bileća i gradove Trebinje i Nikšić, na čijim se teritorijama nalazi”, kazao je Popara za Padrino radio.

Naš sagovornik rekao je da su potencijali koje Bilećko jezero posjeduje raznoliki i nabraja uzgoj ribe, sportski ribolov na otvorenoj vodi i sa obale.

“Ono što je do sada urađeno jeste to da je opština Bileća stidljivo počela da radi neke projekte koji će da povećaju turističke i privredne potencijale Bilećkog jezera. Jedan od njih je i Somovijada koja se održava dva puta godišnje. Tu je i bilećki plivački maraton na koji dolaze eminentna plivačka maratonska imena iz deset zemalja svijeta”, istakao je Popara.

Kazao je da bi odličan potez bila izgradnja ribarskog sela, vikend naselja, biciklističke i pješačke staze, auto kampova, kupališta, ugostiteljskih objekta, a idealno je i za sportove na vodi  kao što su veslački, plivački, i jedrenje gdje se mogu održavati svjetska i evropska takmičenja.

“Budući da se veliki broj turista zaustavlja na putu iznad Bilećkog jezera treba izgraditi i parking. Potencijali su ogromni, ail nedovoljno iskorišteni. Da bi Bilećko jezero zasijalo u punom sjaju i da bi njegovi turistički poterncijali bili zastupljeni potrebno je da se izradi jedan dugoročni strateški plan u koji bi bile uključene opština Bileća te gradovi Trebinje i Nikšić”, naglasio je Popara.

Istakao je da bi se u ovom strateškom dugoročnom planu ucrtalo sve što je pomenuo, a onda bi se radilo na uspostavljanu uslova za razvoj turističkog, sportskog i privrednog ambijenta oko Bilećkog jezera. Pored toga, potrebno je raditi na infrastrukturi i izgraditi pristupne puteve, urediti obale, te izgraditi vodovodnu i elektro mrežu.

“Za izgradnju elektro mreže sada bi mogli biti bolji uslovi, jer je u plani izgradnja jedne elektrane na obali Bilećkog jezera snage 130 megavata, početak gradnja se očekuje ove godine. Nastojaćemo da uvedemo struju u selo Orah te da uredimo pristupne puteve i sredimo kupališta”, zaključio na kraju razgovora Popara i napomenuo da bi Bilećko jezero dobilo mjesto koje zaslužuje neophodna je koordinacija Bileće te Trebinja i Nikšića.

Iako do sada nije bilo nikakvih kontakata između ova tri grada u planu je jedan sastanak u vezi ovih ideja u koji će biti uključene i TO Bileće, Nikšića i Trebinja.

Da Bilećko jezero ima ogromne turističke potencijale i da bi moglo predstavljati osnov za promociju Bileće slažu se i u Turističkoj organizaciji ove opštine. Direktor TO Bileća Nikola Bajović kaže da je iskorištenost turističkih potencijala Bilećkog jezera tek 20 odsto.

“Najveći problem trenutno je turistička infrastruktura. Trebalo bi da opština Bileća ulaže sredstva u turističku infrastrukturu. Tu mislimo i na pristupne puteve te na izgradnju marina za čamce”, rekao je Bajović za Padrino radio.

Iako je sve još u povoju u toku su radovi na strategiji razvoja opštine u kojoj je sve to planirano i obuhvaćeno.

“Pored toga u narednom periodu postoji plan odnosno projekat izgradnje auto kampa koji bi se nalazio u neposrednoj blizini jezera, tako da bismo pokušali da objedinimo i napravimo  turistički proizvod sa kojim bismo izašli na tržište”, kazao je Bajović.

Ono što trenutno postoji na Bilećkom jezeru kao turistički proizvod jeste turistički obilazak čamcima. Obileze se otrva na kom se nalazi crkva Svetog Ilije, arheološki lokalitet Crvene stijene koji se nalazi na teritoriji Crne Gore, te obilazak same brane Grančarevo.

Iako je veoma malo turističkih proizvoda zainteresovanost turista za posjetu Bilećkom jezeru je velika, jer se veliki broj posjetilaca kreće pored jezera kada  su na putu za Dubrovnik, Herceg Novi ili Budvu.

“Dosta je ljudi koji putuju u kamp kućicama ili na biciklima i svi bi oni mogli da budu posjetioci auto kampa”, kazao je Bajović i dodao da će Turistička organizacija pružiti svaku pomoć bilo kom projektu koji se bude ticao promocije Bilećkog jezera i same Bileće.

 

 

Mirjana Vidaković/ Ivana Kardum

 

Radio Padrino, HP, mart 2020. 

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više