RS i BiH Vijesti

Notari izgubili monopol na ovjeravanje ugovora

Sudovi na području Unsko-sanskog kantona započeće od 10. februara ove godine ovjeravanje pravnih isprava o prenosu prava nad nekretninama, što je sve do sada bilo u isključivoj nadležnosti notarskih kancelarija.

Prema riječima Enesa Selmana, predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu, ugovore o prenosu prava nad nepokretnostima, pored notara, ubuduće će moći praviti i avokati, te ih ovjeravati u sudovima.

„Ustavni sud Federacije BiH je 2015. godine osporio odredbe Zakona o notarima, kao i odredbe još nekoliko zakona koji su notarima davali ekskluzivna prava kada se radi o ovjeri pomenutih pravnih isprava. Zakonodavcu, odnosno Parlamentu FBiH, naloženo je potom da usvoji izmjene ovih zakona, što sve do sada nije učinjeno“, objašnjava Selman. Prema njegovim riječima, tako se stvorila jedna vrsta pravnog vakuuma koji je razriješen početkom ove godine, kada je Vrhovni sud Federacije BiH donio privremenu mjeru, te svim sudovima naložio da ovjeravaju pravne isprave o pravima na nekretnine.

„Predsjednici sudova u Unsko-sanskom kantonu su održali sastanak, te smo jednoglasno donijeli odluku da provedemo pomenutu privremenu mjeru. Trenutno se uspostavljaju knjige potpisa, pa ćemo potom započeti ovjeru pomenutih pravnih isprava“, kazao je Selman.

Prema njegovim riječima, na Parlamentu Federacije BiH je da donese izmjene potrebnih zakona kojima će se trajno regulisati pomenuta oblast. Inače, Advokatska komora FBiH je ranije podnijela apelaciju Ustavnom sudu FBiH da ukine odredbe Zakona o notarima, kao i još nekoliko zakona kojima se notarima dalo ekskluzivno pravo da sastavljaju i ovjeravaju ugovore o pravima nad nekretninama.

U Advokatskoj komori USK zadovoljni su ovakvim razvojem situacije, te smatraju kako je na ovaj način ukinut raniji monopol notarijata.

Također, ističu kako će uvođenje konkurentnosti imati i povoljniji efekat po građane, jer će oni imati mogućnost da biraju ko će im sastaviti ugovor. „Sigurno je da će se konkurencija odraziti i na cijene pravnih usluga. Građani će sada moći izabrati da sastave potrebne ugovore ili kod advokata ili kod notara, a sigurno je kako će se pri tome rukovoditi i cijenom“, kaže Remzija Suljić, predsjednik pomenute komore.

S druge strane, notari su nezadovoljni, te smatraju kako bi ovakva praksa mogla dovesti do gašenja notarskih kancelarija. Ističu kako je institucija notarijata uvedena 2007. godine, te da se time uvelo dosta reda u pravni poredak.

„Notari su uspostavljeni kao javna institucija koja treba da štiti prava svih strana u ugovornom postupku. Pitanje je kako će to sada izgledati“, kaže Edina Kečalović, notar iz Bihaća.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Najava: Međunarodni memorijalni plivački miting „Srđan i Maksim“ 2024 u Trebinju

Urednik

 ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Preko Zagreba ka Ligi šampiona

Urednik

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku u Bileći

Urednik

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

Urednik

U Srpskoj rođeno 27 beba: U Nevesinju tri d‌jevojčice i jedan d‌ječak, u Trebinju d‌ječak i d‌jevojčica

Urednik

Najava: Skokovi sa brane na jezeru Klinje Gacko 2024

Urednik

Aleksija uči da profesionalno pliva, pleše u „Vi-densu“, a trči u „Spartakusu“

Urednik

Rukometni klubovi saznali imena rivala: Leotar prvi ide u Tursku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više