RS i BiH Vijesti

Običaji koji bi se trebali ispoštovati: Počinje posljednja sedmica Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, a svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Posljednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna nedjelja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vjernici bi trebali da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grijehe i uvrede, jer, kako uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.  Crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu sedmici propisan je najstroži post, na vodi.

Pravoslavni vjernici u ovim danima praktikuju  i češće molitve, bdenja – ovo je zapravo sedmica duhovnog razvoja i čišćenja duše za dolazak Vaskrsa.

Jedu se samo hljeb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Svaki dan ove sedmice ima svoju temu – ponedjeljak, utorak i srijeda posvećeni su sjećanju na posljednje besjede Isusa Hrista.

Na Veliki četvrtak, hrišćani se sjećaju Tajne večere i Hristovog pranja nogu svetim apostolima, kojim nas Gospod uči najdubljem smirenju. U crkvama vezuju se zvona, umjesto kojih se oglašavaju klepala. Već ponegdje počinje bojenje jaja.

Na Veliki petak, dan stradanja sina Božijeg, Crkva se sjeća brojnih događaja – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, do polaganja njegovog tijela u grob.

U nedjelju je Vaskrs.

Postoje razni običaji i vjerovanja vezani za ovu nedjelju, prenosi Glas Srpske.

Na veliku srijedu običaj je da žene ne pletu i ne šiju, a veliki četvrtak je,  prema narodnom vjerovanju dobar dan za ratarstvo, odnosno sijanje lubenica.

Cijele ove sedmice se ne pjeva i ne igra jer se u ovoj sedmici obilježava Veliki petak – dan raspeća Gospoda Isusa Hrista. Ovo je dan strogog posta, a najvažniji običaj je farbanje jaja. Prvo obojeno jaje u crveno naziva se čuvarkuća.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno devet beba: U Trebinju i Nevesinju dva nova stanovnika

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje za 1.maj

Urednik

U Srpskoj rođena 31 beba: U Nevesinju dva poroda, Trebinju jedan

Urednik

Od prvih devet dana maja u Srpskoj neradno čak šest !

Urednik

Zbog predstojećih majskih praznika sutra isplata penzija u Srpskoj

Urednik

Srpska bogatija za 20 beba

Urednik

Centralna banka BiH povlači neke novčanice KM iz opticaja

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 11 beba: Jedan dječak rođen u nevesinjskom porodilištu

Urednik

Srpska bogatija za 25 beba

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više