RS i BiH Vijesti

Ovo su najtraženija zanimanja u RS, poslodavci najavljuju i povećanje plata

U Republici Srpskoj su tokom prošle godine ubjedljivo najtraženiji bili radnici bez kvalifikacija.

Potom slijede obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti i pravnici, konobari, profesori matematike, vaspitači i vozači, pokazalo je istraživanja tržišta rada u Republici Srpskoj rađenog od strane Zavoda za zapošljavanje.

main image

Takođe, važno je napomenuti da su se na listi traženihh zanimanja u 2021. godini našli i  zavarivačima, koji nisu bili na listi za 2020. godinu, dok je  do značajnijeg smanjenja potražnje došlo kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Dalje, na listi u 2021. godini nema više doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna u prethodnoj godini.

Inače u  2021. godini poslodavci su izrazili potrebu za 15.134 radnika. Poređenja radi u 2020. godini traženo je 13.196 radnika, pa se može zaključiti da se tražnja koja se ogleda kroz prijavu potreba za radnicima u 2021. godini povećala za 1.938 ili za 14,7%.

Među poslodavcima koji su lani primali nove radnike, njih 40 odsto navelo je da su imali problema sa pronalaskom radne snage.

Najčešći razlozi zbog kojih su poslodavci imali poteškoća prilikom zapošljavanja su nedostatak kadra sa traženim zanimanjem (66,4%), nedostatak kadra s odgovarajućim radnim iskustvom (50,8%), nedostatak kadra sa stručnim znanjem i vještinama potrebnim za radno mjesto (45,1%), nezainteresovanost pojedinaca za rad na konkretnom radnom mjestu (38,9%), nezadovoljstvo kandidata ponuđenom visinom plate (13,4%).

PLANIRANA ZAPOŠLJAVANJA U 2022. GODINI

Od ukupnog broja poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju (1.100), 676 planira zapošljavati nove radnike u 2022. godini (61,5%).

Sljedećih 20 zanimanja predstavljaju 71,5% ukupnih planova zapošljavanja radnika u 2022. godini:

main image

Anketirani poslodavci sa regije Banja Luka planiraju zaposliti preko 3.000 radnika u 2022. godini, a najtraženija zanimanja će biti radnik za jednostavne poslove,

šivač, prodavač, stolar, obućar, dok poslodavci sa dobojske regije planiraju zaposliti oko 1.000 radnika, a među najtraženijim zanimanjima će biti prodavač, obućar, konobar, vozač, šivač, bravar. Poslodavci iz filijale Bijeljina planiraju zaposliti oko 800 radnika u 2022. godini i to sljedećih zanimanja: autolimar, radnik za jednostavne poslove, bravar, prodavač, konobar, prerađivač, šivač. Kada je u pitanju filijala Istočno Sarajevo natraženija zanimanja u 2022. godini će biti šivač, plastičar, konobar, prodavač, stolar, dok će u filijali Prijedor poslodavci najveću potrebu imati za šivačima, konobarima i radnicima u proizvodnji. U filijali Trebinje poslodavci će najveću potrebu imati za radnicima za jednostavne poslove, konobarima i metalobrusačima, dok će poslodavci iz filijale Zvornik imati potrebu za prodavačima, radnicima u proizvodnji, kuvarima i sl.

POVEĆANJE PLATA RADNICIMA U 2022. GODINI

Kada je u pitanju povećanje plata za 2022. godinu, 65,3% planira povećanje plata radnicima, dok 34,3% poslodavaca ne planira povećanje plata, a 0,5% poslodavaca se nije izjasnilo po ovom pitanju. Posmatrano po filijalama, najveći procenat poslodavaca koji planira povećati plate nalazi se u Doboju (78,5%), a najmanji u Zvorniku (43,8%)

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

U Srpskoj danas promjenljivo oblačno

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više