Hercegovina Vijesti

Promocija knjiga autora Hadži Đura Si. Kuljanina

U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje i Udruženja Konjičana u Republici Srpskoj, u petak, 15. decembra,  održaće se promocija knjiga autora Hadži Đura Si. Kuljanina.

O knjigama će govoriti: Zoran Pologoš, Velibor Šipovac i autor, a promocija počinje u 19 časova.

Hadži Đuro Si. Kuljanin rođen je u selu Zagorice, pored Konjica u sjevernoj Hercegovini. Po zanimanju je novinar i pisao je za novinske agencije “Sloboda“ iz Mostara, “Oslobođenje“ i “Večernje novine“ iz Sarajeva, “Politika“ i “Politika ekspres“ iz Beograda, kao i “Glas javnosti“ i “Javnost“ iz Banja Luke. Kuljanin se bavi i karikaturom, kao i novinskom fotografijom. Dobitnik je nagrade Udruženja novinara Srbije “Laza Kostić“ za najbolju novinsku fotografiju “Ostajte ovde“ 2005. godine.

Ljubav i čežnja prema zavičaju najbolje se prikazuju u knjigama. Kao pisac, Hadži Đuro Si. Kuljanin nastojao je da sačuva zavičaj od zaborava. Njegov cilj je da kroz svoje knjige sačuva od zaborava podatke i činjenice o srpskim porodicama u mjestu iz kojeg potiče, iz Konjica.

U knjizi “Srpski prezimenoslov“ autor se vratio u zavičaj i dotakao se srpskih rodova, ali i zaronio u prošlost svog kraja opisivanjem kulture, života i običaja Srba iz Konjica.

Roman „Kameni most u Konjicu“ je hronika grada Konjica čija fabula je bazirana na velikom vremenskom rasponu od početka gradnje mosta u periodu turske vladavine do savremenih dana, ali najveći dio radnje romana zapravo se dešava u austrougarskom periodu za vrijeme aneksije, prezentujući nam tadašnje prilike u dolini Neretve.

Roman „Stefanija“ je zasnovan na istinitim događajima, ali sa izmišljenim imenima likova. Veže se za ratni i poratni period, pokazujući nam tragičnu ljubavnu sudbinu dvoje mladih. Govori o melanholiji, tragičnosti, životu i smrti čija se radnja odvija paralelno i u Srbiji i Republici Srpskoj. Čitanje ovog štiva zavređuje veliku pažnju jer je priča univerzalna, obiluje motivima ljubavi, te životnim sudbinama kroz koje se prožimaju osjećanja i situacije karakteristične za svako doba života.

Hadži Đuro Kuljanin je do sada objavio sedam romana.

 

 

 

Padrino, decembar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više