RS i BiH

MMF traži da BiH zaustavi rast penzija i plata, kao i minimalca

Međunarodni monetarni fond zatražio je od Bosne i Hercegovine da obustavi povećanje plata i penzija, a kako bi se zaustavila inflacija.

Traži se zaustavljanje rasta plata u javnom sektoru ali i rasta minimalne plate, što će uglavnom pogoditi radnike u privatnom sektoru s najnižim primanjima, izvještava BiznisInfo.ba.

– Da bi se ojačala fiskalna održivost, direktori (MMF-a) su apelirali na vlasti da dodatno ograniče tekuću potrošnju, uključujući i putem ograničavanja potrošnje na plate u javnom sektoru, boljeg usmjeravanja socijalne potrošnje, poticanja javnih investicija i unapređenja naplate prihoda – navodi se dokumentu MMF-a nakon zaključenih konsultacija po članu IV sa Bosnom i Hercegvinom za 2023. godinu.

Procječne neto plate su u porastu zbog povećanja najniže cijene rada i povećanja plata u javnom sektoru u oba entiteta, ali realne neto plate su u porastu tek od januara 2023. godine.

MMF navodi da vlasti trebaju identificirati moguće uštede u tekućoj potrošnji za 2023. godinu i izbjeći smanjenje ionako niskih javnih investicija koje doprinose rastu.

– Sa potrošnjom na plate i penzije koja je već među najvišim u regionu, treba ograničiti plate u javnom sektoru i izbjeći vanredna povećanja penzija. Ako se inflatorni pritsci pojačaju, vlasti trebaju razmotriti poništavanje odluka o povećanju plata u javnom sektoru iz 2022-23. U narednom periodu, pregled zapošljavanja i plata u javnom sektoru bi pomogao u identificiranju viškova i smanjenju potrošnje na plate – stoji, između ostalog, u dokumentu.

MMF traži da se bh. vlasti suzdrže od povećanja minimalne plate, što se odnosi na radnike uglavnom u privatnom sektoru koji primaju najniže plate.

Vlasti su istakle da su koristile fiskalnu politiku s ciljem očuvanja kupovne moći građana, naročito socijano ugroženih kategorija. Njihov argument je da je zbog kontinuirano visokih cijena uvezene hrane i goriva bilo neophodno povećati plate u javnom sektoru i penzije da bi se održala kupovna moć. Istakli su da su penzioneri među najugroženijima, i da su redovna povećanja penzija predviđena zakonom.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više