RS i BiH

Od 1. novembra obavezna zimska oprema na automobilima

Od 1. novembra u Srpskoj i Federaciji zakonski je obavezna zimska oprema na automobilima. Zbog toga ovih dana prodavci guma i vulkanizeri imaju najviše posla. U toku je zamjena ljetnih guma zimskim.

Veliki broj vozača čeka posljednji čas da zamijeni ljetne gume zimskim. Međutim, savjesni to svakako čine na vrijeme. Ove godine i cijene guma su skuplje u odnosu na prošlu godinu.

– Baš sam došao da kupim gume. 17-ke gume oko 180 KM ako ćemo Savine, 300 ako ćemo Mišelinke, za gume u prosjeku treba izdvojiti od 600 do 1.000KM, ali sigurnost je najbitnija – smatra Duško Topić, vozač.

I za zamjenu pneumatika, moraćete izdvojiti nešto više novca nego lani. Cijene usluge vulkanizera su od 60 do 200 maraka u zavisnosti od veličine guma.

– Ima gužve, sad sezona krenula, ide sezona guma, zimska najviše, gužve ima – kaže Mladen Nuždić, vulkanizer.

Preporuka je posjedovanje dva seta guma – ljetnje i zimske.

– Zimske gume su mekanije i imaju mnogo bolje kočenje i na mokroj cesti i na snijegu, samim tim sigurnost vozača se povećava. Ljetne gume su klizave i vozači bi dobro trebalo da gledaju da imaju zimske gume sa oznakom M+S i pahuljicom – rekao je Neven Domazet trgovac.

Za neposjedovanje zimske opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja.

– Ukoliko imamo sva četiri zimska pneumatike, nije nam potrebna dodatna zimska oprema u vidu lanaca za ostvarivanje bolje trakcije. Ukoliko imamo samo na pogonskim točkovima zimske pneumatike, a na zadnjoj osovini ljetne u tom slučaju su potrebni dodatni lanci, te ako imamo sve četiri zimske gume, onda gazište mora da bude promjera do četiri milimetra i moramo imati lance u dodatnoj opremi – naglasio je Predrag Likokur, AMS Republike Srpske.

Pravilnikom o zimskoj opremi regulisano je da je upotreba zimske opreme na putevima u Srpskoj i Federaciji BiH obavezna do 1. aprila naredne godine.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više