RS i BiH Vijesti

Poreska uprava Srpske za sedam mjeseci prikupila 1,788 milijardi KM javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 1,788 milijardi maraka, što je za 195,1 miliona KM ili 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata doprinosa već premašila milijardu maraka.

– Prema ovim pokazateljima, naplata javnih prihoda je u ovoj godini nastavila stabilan rast u apsolutno svim segmentima, pa je naplata direktnih poreza veća za 36 odsto, doprinosa za osam odsto, a ostalih javnih prihoda za dva odsto – rekao je Goran maričić direktor Poreske uprave Srpske.

Navodi da su doprinosi u prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,094 milijardi maraka, što je za 79,6 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

– Direktni porezi su u periodu januar – jul ove godine naplaćeni u iznosu od oko 413,6 miliona KM, što je za 108,9 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 239,7 miliona maraka, što je za 85,4 miliona KM ili 55 odsto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine – kaže Maričić.

Pored toga, rast naplate kod direktnih poreza, dodaje Maričić, bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 146,5 miliona maraka, što je za 18 odsto više u odnosu na period januar-jul prethodne godine. Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za tri, odnosno osam odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 279,6 miliona maraka, što je za 6,6 miliona KM više u odnosu na prvih sedam mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 23, odnosno 37 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

Što se tiče samo jula ove godine, naplata je iznosila 247,3 miliona KM, što je za 8,8 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen značajan rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više