RS i BiH

U FBiH počinje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i javnom prevozu

Federaciji BiH primjena zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje počinje 26. maja 2023. godine.

Ovo je za portal Dnevni Avaz rekla Jasmina Čekrić koja je član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Stupanje na snagu

– Zakon je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH 18. maja 2022., gdje se navodi da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“, a počinje se primjenjivati godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona. Drugim riječima, primjena zakona počinje 26. maja 2023. godine – rekla je Čekrić.

Obaveze za fizička lica, dodaje Čekrić, nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, pravna lica dužna su svoje akte uskladiti s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu. Takođe se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Istaknuta oznaka

Podzakonski akti podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za puštenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Izvor: SrpskaInfo

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu

Urednik

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više