RS i BiH

Vlada prodaje državno zemljište na Jahorini

Vlada Republike Srpske krenula je u rasprodaju državnog zemljišta na Jahorini. Kupcima će u srcu ove planine biti ponuđeno 56 dunuma zemlje pod šumom koja će prethodno biti iskrčena, saznaje portal CAPITAL.

Odluku o prodaji Vlada je donijela prošlog četvrtka, ali je to prećutala, nametnuvši priču o minimalnoj plati kao glavnu temu posljednje sjednice u godini.

Prema planu, 12 parcela koje se prostiru na 56.405 kvadratnih metara biće ponuđeno na licitaciji, po početnoj cijeni od 41,17 miliona maraka.

Pravo da učestvuju imaće i fizička i pravna lica, s tim da je obavezna uplata kaucije od 50.000 maraka na račun trezora Republike Srpske.

Kupac koji ponudi najviše novca imaće rok od 30 dana da ga uplati, a kaucija će mu se računati u ukupnu cijenu. Takođe, snosi i troškove notarskog ugovora.

Šuma koja se nalazi na zemlji će biti posječena, a pripašće šumskom gazdinstvu “Jahorina” iz Pala.

ŠG “Jahorina” Pale se zadužuje za stručno-tehničke poslove krčenja šume u skladu sa dinamikom izvođenja investicionih radova u skladu sa Regulacionim planom posebnog područja Jahorina na lokaciji Vučiji most”, stoji u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra „Jahorina“ koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita.

Predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elekvršio je pritisak na Vladu i na Pravobranilaštvo RS kako bi se njima dalo zemljište, međutim od toga neće biti ništa.

Finansijska sredstva od prodaje navedenog zemljišta biće uplaćena u budžet Republike Srpske”, kazali su za CAPITAL u Ministarstvu trgovine i turzima.

Oni dodaju da se parcele prodaju u svrhu ekonomskog razvoja Jahorine, ali i cijele regije te da je sada moguće postići najvišu prodajnu cijenu ovog zemljišta.

Riječ je o zemljuštu koje se ranije u katastru vodilo kao šumsko zemljište, a koje prethodno nije bilo eksploatisano, niti korišteno. U cilju realizacije navedene prodaje realizovana je prenamjena kulture zemljišta u građevinsko, a krčenje šume vršiće se u etapama”, rekli su nam u ovom ministastvu.

 

Izvor: Capital.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Igranje sa egzistencijom građana: Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

„Slatke kuće“ i „SL Marketi“ – mjesto gdje se rađaju najslađi trenuci

Urednik

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više