RS i BiH Vijesti

Smanjen prinos ratarskih kultura, naročito žitarica

Vremenske nepogode značajno su smanjile ovogodišnji prinos ratarskih kultura, naročito žitarica u Srpskoj.

Resorno ministarstvo naglašava da ne postoji bojazan od nestašice, a za ovogodišnje podsticaje izdvojili su više od 12 miliona maraka.

Đuro Cvijić iz Kladara ove godine zasijao je 18 hektra pšenice. Uprkos svim mjerama i pripremama zemljišta, prinos nije ispunio njegova očekivanja. Ipak uz sve vremenske neprilike, kaže, trud nije bio u potpunosti uzaludan.

– Normalno da nije dovoljan i ja sam očekivao rod do 800 kila kako sam odradio zemljište, ali imam dvije, tri manje parcele kod moje kuće, negdje će preći 700 kila rod – kaže Cvijić.

S obzirom na nepovoljne klimatske uslove, prekomjerne padavine, ali i sušu, struka pojašnjava da se bilježi jasan pad prinosa. Osim pada u količini, uočen je i lošiji kvalitet zrna.

– Kod individualnih poljoprivrednih porizvođača prinos je između tri do 3,5 tona. Budući da je genetički potencijal pšenice za rodnost 10 i više tona, to znači da su proizvođači ostvarili trećinu od cijelog rodnog kapaciteta – navela je Danijela Kondić, Katedra za ratarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju, UNIBL.

Cijena pšenice direktno zavisi od regiona, ali i poremećaja na svjetskom tržištu, pojašnjava struka.

– U okruženju je došlo do poskupljenja zbog prekida izvoza iz Crnog mora i izlaska iz sporazuma, tako da su cijene nešto porasle. U Novom Sadu je cijena u odnosu na žetvu za 40 evra po toni skuplja – istakao je Branislav Andrić, PD Semberija.

S obzirom da su ratarske kulture prepuštene na milost i nemilost klimatskih uslova, potpuna zaštita i prevencija nije moguća. Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da su kroz određene korake nastojali da ublaže pad prinosa.

– Mi smo podigli iznos podsticaja, za hektar posijane pšenice ove godine iznosio je 500 KM, isto tako smo podigli cijenu regresiranog dizela sa 50 pfeninga na 75, za podsticaje izdvojili smo 13 miliona. Ono što je važno, neće doći do nestašice, to možemo da garantujemo, nećemo ostati bez hljeba, brašna – kaže Goran Bursać pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Povlačenje Rusije iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, uticaće na povećanje cijena žitarica i hrane u BiH i regionu. Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi obustava primjene sporazuma mogla dovesti do porasta svjetskih cijena žitarica za 10 do 15 odsto.

 

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Kakvo nas vrijeme očekuje za 1.maj

Urednik

U Srpskoj rođena 31 beba: U Nevesinju dva poroda, Trebinju jedan

Urednik

Od prvih devet dana maja u Srpskoj neradno čak šest !

Urednik

Zbog predstojećih majskih praznika sutra isplata penzija u Srpskoj

Urednik

Srpska bogatija za 20 beba

Urednik

Centralna banka BiH povlači neke novčanice KM iz opticaja

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 11 beba: Jedan dječak rođen u nevesinjskom porodilištu

Urednik

Srpska bogatija za 25 beba

Urednik

Sergej Barbarez novi selektor BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više