Vijesti

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena 149. Nevesinjska olimpijada

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 149. Nevesinjska olimpijada. Nakon 50 održanih disciplina i više priređenih kulturnih i zabavnih sadržaja, spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

U trkama konja najviše uspjeha imali su odgajivači iz Žabljaka, ali glavna nagrada ostaje u Nevesinju. Prvu nagradu u trci punokrvnih konja u iznosu od 5.000 KM zaslužilo je grlo Impresiv Boj Duška Đurasovića. Drugo kroz cilj je prošlo grlo Šajni Star Neđeljka Karadžića iz Žabljaka, a treće mjesto je pripalo Saški Soldo i njenom grlu Fast Endles. U trci arapskih konja učestvovalo je devet grla, a sve tri nagrade idu u Žabljak. Nagrade su redom uručene Ivanu Kovačeviću, Marku Ostojiću i Vuku Deliću.

U maloj trci bosansko-brdskih konja i mješanaca prve dvije nagrade su pripale Novu Karadžiću iz Žabljaka, a treća Veselinu Mitroviću iz Nikšića.

U atraktivnoj disciplini potezanje konopa najviše snage i vještine pokazala je ekipa Džimi Komerc iz Prigrevice. Kršni Vojvođani su nadjačali Nevesinjce i ekipu iz Pljevalja, dok su Gačani ostali bez medalje.

U bacanju kamena s ramena ubjedljiv je bio Miloš Marković iz Rume sa najboljim hicem od 17,52 m. Njegov zemljak Petar Ilić i Milutin Šoć iz Podgorice stigli su do medalja, ali nisu mogli ugroziti stamenog Vojvođanina.

Novajlija na Nevesinjskoj olimpijadi, teškaš od 190 kg Nikola Čović iz Prigrevice, poigravao se sa svojim rivalima u potezanju klipa.

U tradicionalnim i viteškim disciplinama i mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora. Sa tri zlatne i jednom srebrnom medaljom Aleksandar Krajišnik iz Šapca je najuspješniji učesnik viteških igara i cjelokupne Nevesinjske olimpijade.

U skoku udalj i skoku uvis vodio je žestoku borbu sa Radovanom Grozdanićem iz Danilovgrada. Crnogorac je bio uspješniji u prvoj disciplini, ali mu se prekaljeni olimpijac revanširao već u skoku uvis.

Tradicionalna disciplina skakanje na mijeh danas je dobro zabavila posjetioce na Bratačkom lugu. Takmičari su raznim tehnikama naizmjenično pokušavali da savladaju mješinu, ali niko nije uspio da naudi neobičnom rekvizitu. Sudije su za pobjednika proglasile Peđu Ninkovića koji je imao najatraktivnije skokove.

Na stub visok deset metara hitro se popeo Jovan Stupar iz Apatina, s tim da je imao jakog domaćeg rivala Sašu Čupkovića. U boju na brvnu Aleksandar Krajišnik je u finalu savladao Danila Kovačevića. U trci u džaku najuspješniji ovogodišnji olimpijac je sa lakoćom porazio rivale.

Na start trke sa jajetom u kašici pojavili su se olimpijci različiti po stasu i godinama, a na cilj je stigao najiskusniji u ovoj disciplini Aleksandar Čabrilo. Simpatije publike dobila je djevojka iz Novog Sada Kristina Stankov koja je osvojila srebrnu medalju.

Na ovodogišnjoj Nevesinjskoj olimpijadi nastupilo je 1300 takmičara u 20 sportova i 50 disciplina. Nagradni fond je iznosio 50.000 KM. Organizator manifestacije je Opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS.

trka mali11 7

trka mali11 6

t 24 trka 5 postolje v

t 24 trka 4

t 24 trka 6

t 24 trka 1

t 24 publika 9

t 24 publika 8

trka mali11 10

trka mali11 16

trka mali11 9

Izvor: Radio Nevesinje

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više