Tromeđa

Dubrovnik ostaje naskuplji grad za kupovinu stana

Analiza hrvatskih internet novina Njuškalo otkrila je da su cijene nekretnina u Hrvatskoj prošle godine porasle za više od četiri posto.

U posljednjem tromjesečju su veće za 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U posljednjem dijelu godine porasle su i cijene novogradnja, čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da su cijene u posljednjem tromjesečju 2021. porasle za 2,5 posto u odnosu na treće tromjesečje. Cijene novogradnje porasle su 3,9 posto, a postojećih 2,3 posto, navodi STA.

Cijene su najviše skočile na Jadranu (+3,1 posto), dok su u Zagrebu porasle za 2,4 posto. U ostalim dijelovima zemlje nekretnine su porasle za 1,4 posto u istom razdoblju.

Prema nekim podacima, cijene stanova na državnom nivou prošle su godine porasle za 4,05 posto, a cijene kuća za 7,73 posto. Pritom je najveća potražnja bila za stanovima od 50 četvornih metara.

U Zagrebu je lani prosječna cijena kvadratnog metra prodanog stana iznosila oko 1940 eura, što je 4,7 posto više nego godinu prije.

U Zagrebu je prosječna cijena kvadrata oko 2.297 eura, dok je u centru grada cijena još nešto viša, gdje se za stan mora izdvojiti 2500 eura po kvadratu.

Kuće su, kaže Njuškalo, jeftinije, jer je cijena kvadrata oko 1441 evra.

Očekuje se da će cijene stanova biti najviše na hrvatskoj obali.

Kako javlja STA, najskuplji su stanovi bili u Rovinju, za nešto više od 28 posto, gdje cijena kvadrata u prosjeku iznosi 3.336 evra. Rijeka je također nešto skuplja, cijena kvadrata je 1.897 evra.

U Splitu su stanovi poskupjeli za 11,24 posto, pa se po kvadratu treba izdvojiti 2.974 evra.

Istovremeno su cijene stanova u Dubrovniku pojeftinile (-6,6 posto), ali popularno turističko odredište i dalje je najskuplje za kupovinu stana.

Kupci moraju platiti 3.575 evra po kvadratu.

U Evropskoj uniji cijene su u zadnjem tromjesečju prošle godine porasle za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Cijene su najviše porasle u Češkoj (+ 25,8 posto), Estoniji (+ 20,4 posto) i Litvi (+ 19,8 posto). U Sloveniji su cijene nekretnina u navedenom razdoblju porasle za 15,7 posto u odnosu na zadnji kvartal 2020. godine, javlja STA.

 

Izvor: Agencije

BONUS VIDEO

Slični članci

Sjajna završnica CIM Foruma sa Jelisavetom Sekom Sablić

Urednik

Potrebne higijeničarke, šanker i pomoćni radnici u kuhinji za rad u Herceg Novom

Urednik

Jubilarni 15. Međunarodni dječiji karneval – snaga dječijeg osmjeha i mašte u srcu Herceg Novog

Urednik

Od danas kreće trajektna linija Dubrovnik – Bari

Urednik

Koncertom Prljavog kazališta u Kotoru zvanično počela ljetnja turistička sezona

Urednik

FOTO / Zavirite u smještajne kapacitete Apart hotela „Grahovac 1858“

Urednik

Predstavnici njemačke turističke industrije i medija istražuju ljepote Crne Gore

Urednik

Britanski putopisac objavio članak o Crnoj Gori

Urednik

Aerodrom Tivat u aprilu opslužio skoro 60.000 putnika

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više