Hercegovina Vijesti

U Mostaru se završavaju pripreme za 456. tradicionalne skokove sa Starog mosta

U Mostaru se privode kraju završne pripreme za 456. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta koji će u nedjelju 31. jula okupiti najbolje skakače iz BH i regije, koji će se vratolomnim skokovima sa UNESCO-ovog spomenika u Neretvu boriti za titulu najboljeg.

Plato ispod Starog mosta je već uređen, a u sklopu aktivnosti za veliki događaj su napravljeni drveni most preko rijeke Radobolje, pozornice za svečanu ceremoniju, te je uređen i prostor za publiku koja koja će ispod Starog mosta spektakl pratiti uživo.

Za spektakularne skokove posebno se pripremaju i skakači koji se svakodnevno mogu vidjeti u jedinstvenom ambijentu stare gradske jezgre i oko 200 metra nizvodno od Starog mosta kako skaču na novoizgrađene skakaone Duradžik.

Predsjednik Kluba skakača u vodu ”Mostari” Lorns Listo  kaže kako se ove godine očekuje velika konkurencija u borbi za titulu, te da će se na UNESCO-ovom spomeniku pojaviti i nove mlade snage iz škole skokova.

“Biće ove godine jaka konkurencija skakača koji dolaze iz cijele regije. Imaćemo i nekoliko maloljetnika koji će sa Starog mosta skakati u Neretvu uz suglasnost roditelja, te posebne nagrade za najmlađe učesnike”, kazao je Listo.

Takmičenje će početi u nedjelju, 31. jula s početkom u 16 sati, nakon što svi skakači prođu ljekarski pregled i održaće se kao i svake godine u dvije serije i dvije kategorije, a to su skok na noge i skok na glavu , koji je nadaleko poznat kao “mostarska lasta”.

Šampionske titule braniće u kategoriji skokova na noge mladi Mostarac Emil Tiro i u kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne “laste” Dragan Milnović iz Užica.

U revijalnom djelu će nastupiti veterani mostarskih skokova a cjelodnevni program će biti propraćen bogatim i raznovrsnim sadržajima, te se u večernjim satima završiti tradicionalni skokovima sa bakljama, koje svake godine izvode iskusni mostarski ikari.

Podsjetimo da tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru svake godine okupe mnoštvo posjetilaca iz BiH, ali i turista iz raznih krajeva svijeta, te da ovu manifestaciju prati uživo i putem medija milionski auditorijum, što je od velikog značaja i za promociju tog turističkog bisera.

 

Izvor: Klix

BONUS VIDEO

Slični članci

Održan svečani koncert povodom jubileja Muzičke škole Trebinje

Urednik

Hercegovina se pobjedom nad Leotarom u Trebinju oprostila od Premijer lige BiH

Urednik

Fudbalerke Leotara proslavile titulu i plasman u Premijer ligu BiH

Urednik

Postani dio tima „Grada Sunca“: Otvorena pozicija menadžer hotela (m/ž)

Urednik

U Kulturnom centru Trebinje održan prvi „Kantarion“

Urednik

Gacko ispratilo 76. generaciju maturanata Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević”

Urednik

Aerodrom Tivat u aprilu opslužio skoro 60.000 putnika

Urednik

Upravljanje populacijom pasa: Radimo zajedno i budimo odgovorni i humani!

Urednik

Da li Srpsku čeka rekordna ljetna turistička sezona?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više