RS i BiH Vijesti

Ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva – važno za fondove i građane

Zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od indirektnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba, istakli su iz ZZOR FBiH.

Naveli su da je Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj sjednici, razmotrio inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te da će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da razmotri provedivost i o preduzetom informiše Savjet ministara.

Povodom navedene inicijative, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto sastala se sa direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine Vlatkom Martinović, koja je istakla da je prihvaćanje te inicijative izuzetno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana.

„Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretilo fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine, što vjerujemo da je svima u interesu“, naglasili su iz ZZOR FBiH.

Krišto je istakla spremnost podrške u daljnjim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridonose unapređenju zdravstvenog sistema i unapređenju zdravstvene zaštite građana BiH, u cilju približavanja zdravstvenim sistemima Evropske unije koji su centralni dio visokog nivoa socijalne skrbi u Evropi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama, Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

MUP Srpske: Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Zbog novog poreza u Hrvatskoj i bh. vlasnici bi uskoro mogli rasprodavati nekretnine

Urednik

„Pjesma za Evroviziju“ – ovo je prvih osam finalista

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Najveća mjesečna neto plata prošle godine u FBiH iznosila 429.123 KM

Urednik

Pšenica je jeftina ali ko će je sijati?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više