Magazin

Četiri vrste povrća pomažu jetri da se regeneriše

Iako jetra ima sposobnost regenerisanja, podrazumijeva se da hrana koju konzumirate ima veliki uticaj na nju. Određene vrste povrća mogu vam pomoći da očuvate njeno zdravlje.

Na prvom mjestu je cvekla. Istraživanje je pokazalo da je cvekla naročito korisna za zdravlje jetre jer sadrži antioksidanse betalaine, koji imaju antikancerogena svojstva.

Brokoli bi takođe trebalo jesti češće jer smanjuje rizik od nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i tumora. Naravno, brokoli je idealna namirnica jer je možete jesti uz svaku vrstu obroka.

Isto tako, stručnjaci preporučuju češće konzumiranje kiselog kupusa. Pun je vitamina i minerala te poboljšavaju probavu i funkcionisanje jetre. Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da kiseli kupus povećava nivo detoksikacijskih enzima u jetri i plućima.

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i špinat, su takođe naročito korisni za zdravlje jetre. Puni su antioksidansa koji štite organizam od nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedeljni ljubavni horoskop: Koga očekuju strasti, a koga iskušenja

Urednik

Šta može da vam se desi sa tijelom ako stalno jedete čips

Urednik

Znate li kako odlaganje alarma utiče na zdravlje?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 29. septembra do 5. oktobra

Urednik

Kako pametni ljudi odgovaraju na prikrivene uvrede?

Urednik

Zašto je šetnja najbolja aktivnost za tijelo i um

Urednik

Godinama je istraživala sreću i cijelu filozofiju svela na 12 prostih pravila

Urednik

Audi Q9 potvrđen za sljedeću godinu

Urednik

Isključite jedan uređaj preko noći i smanjite račun za struju!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više