Magazin Naše priče Posjetili smo

FOTO / Posjetili smo Gardalend – evropski Diznilend

Na pola sata vožnje od Verone, na obalama jezera Garda krije se jedan od najvećih i najsadržajnijih zabavnih parkova u Evropi – popularni Gardalend. Ovo mjesto čarolije u kome podjednako uživaju djeca, mladi a neskriveno i oni stariji je jedna od top turističkih destinacija ovog dijela Italije i izuzetno je popularna kao turistički “paket aranžman” zajedno sa Veronom, dok je pojedini tur-operateri kombinuju i sa Venecijom koja je od Gardalenda udaljena oko dva i po sata vožnje auto-putem.

Italija 01

Imali smo privilegiju da savršeno sunčan i topao aprilski dan provedemo u ovoj oazi zabave i adrenalina. Da je uvijek zgodno pobjeći od realnosti i nerve opustiti “adrenalinskom terapijom” dokazao nam je i bivši predsjednik skupštine Republike Srpske Igor Radojičić. Dok su mediji u RS bili prepuni pominjanja njegovog imena (gdje će, šta će i kako će nastaviti ili otpočeti političko djelovanje) on je sa porodicom opušteno uživao u sadržajima Gardalenda.

Jedan od najpopularnijih zabavnih parkova u Evropi otvoren je 1975. godine, a danas se može pohvaliti trima velikim adrenalinskim toboganima poznatima pod nazivima “Blue Tornado”, “Magic Mountain” i “Mammut” te sa 56 raznih atrakcija za mlađe i starije (sve su označene i podjeljene na one za najmlađe, avanturističke i adrenalinske za one najhrabrije). Park se prostire na površini od oko 1000 metara kvadratnih. Opšti utisak čovjeka koji ima solidno međunarodno i interkontinentalno turističko iskustvo jeste da je teško zamisliti da je ljudski um osmislio, a ruke napravila sve oblike zabave koje ćete naći unutar zdanja na obali jezera Garda. Naravno, finansijski se morate pripremiti za ovu avanturu. Ulaznica za jednu osobu košta 35 evra, ali većina posjetilaca plaća raznorazne pakete ulaznica koje se nude. Četvoročlana porodica moraće izdvojiti 122 evra za porodični paket (djeca do jednog metra visine ne plaćaju ulaz). U ovu cijenu vam je uračunat kompletan standardni program unutar zabavnog parka, koji radi u ovom periodu godine od 10 do 18 časova. Nemate dodatnog plaćanja određenih “vožnji”, a voziti se možete koliko i gdje želite, naravno i koliko puta želite. Od sadržaja za manju djecu, vožnje kroz “realnu” farmu traktorom na šinama, posjete “kući strave”, raznih “avionskih šinskih panorama”, putovanja “Gardalend express”-om koji vam pruža odličnu orjentaciju u parku, preko izuzetno realne vožnje gumenim čamcem kroz džunglu, carstvo Atlantide pa sve do manjih i izuzetno velikih adrenalinskih izazova koje potpisnik ovih redova nije imao hrabrosti da posjeti (npr. “putovanje” slobodnim padom sa visine od 50 metara uz sigurno zaustavljanje na metar od tla – popularni “Space vertigo”, kao i pomenute vratolomije pod nazivima “Blue Tornado” i “Raptor” – od kojih vam se diže kosa na glavi dok gledate one najhrabrije koji su se smjestili u njihova sjedišta).

Italija 38

Gardalend je izuzetno dobro uređen kompleks koji zapošljava stotine ljudi i u kome ništa nije prepušteno slučaju. Za djecu su selekcije na pojedinim zabavnim sadržajima izvršene po visini, tako da nema nadmudrivanja tipa: “Moje dijete je dovoljno odraslo i može tu ili tu”. Ljubazni domaćini će vam dati do znanja da nemate nikakve šanse da uvedete, čak i u ličnoj pratnji, svoje dijete na sadržaj koji je npr. limitiran visinom za djecu do 130 cm, a vaš dječak ili djevojčica su visoki npr. 125 cm. Uvjerili smo se da nećete proći, što je i mnogo bezbjednije te domaćini nemaju problema sa neočekivanim incidentima.

Italija 2015 044

Bitno je napomenuti da je vrijeme posjete parku potrebno prilagoditi što je moguće više dnevnom otvaranju (trenutno 10 časova ujutru) jer osam časova koliko park radi teško da će vam biti dovoljno, koliko god možda imali predrasude da će vašim mališanima a posebno vama lično dosaditi unutra. Uz karte dobijate i mogućnost za popust u nekim od barova i restorana unutar parka (fast-food meni 8 evra) koji su napravljeni u srednjevjekovnom, vestern, gusarskom ili nekom drugom stilu. Ipak, većina posjetilaca hranu ponese sa sobom a o količinama treba razmisliti prije dolaska, jer poslije pojedinih vratolomija zna proraditi apetit. Vašu užinu ili obrok možete pojesti na brojnim prostorima u parku namjenjenim upravo za to, uz koje se nalaze barovi sa poslasticama i osvježavajućim pićima (espreso kafu možete popiti za 1 evro, a Coca colu ili neko drugo osvježenje u zavisnosti od litraže već od 2 evra).

Odmah do zabavnog parka nalazi se i podvodni svijet “Sea life” u kojem se mogu vidjeti brojna prekrasna stvorenja što žive u rijekama, jezerima i okeanima širom svijeta.

Italija 40

Prilikom obilaska cijelog kompleksa poželjno je da se koristite mapom koju možete besplatno dobiti na info-pultovima u parku kako biste mogli ispratiti šta ste već posjetili i gdje želite eventualno da se vratite. Brojna su mjesta koja fasciniraju, od Atlantide sa kipovima visokim i do 30 metara, pustinjske oaze koja kao da je smještena u srcu Sahare, gusarskog broda sa realnom predstavom u kojoj na trenutak pomislite da ste Džek Sparou, džungle kroz koju putujete čamcem dok vas sa drveća pozdravljaju realne figure “stanovnika” – zmija, slonova i ostalih “nemani”, ukrcavanja u svemirski brod koji izgleda kao da je prizemljio iz “Zvjezdanih staza”, a vožnjom vas uzdiže nad cijeli park odakle najbolje vidite cijeli Gardalend …

Italija 33

Sve u svemu zabave ne nedostaje. Neponovljiv osjećaj zadovoljstva očigledan je na licima svih koji na kraju dana napuštaju Gardalend, čak i djece koja uvijek žele “još malo”. U blizini zabavnog parka, uz obalu jezera, brojni su hoteli i apartmani te je opcija za nezasite da razmisle o eventualnom noćenju i dvodnevnoj posjeti ovoj atrakciji.

Italija 37

Uprkos nezanemarivom finansijskom izdatku i udaljenosti Gardalenda od naših krajeva (930 kilometara od Trebinja, autoputem kroz Hrvatsku do Rijeke i dalje prema Trstu, Veneciji i Veroni) konačni zaključak je: Vidićemo se ponovo!

Što prije, to bolje.

Bojan Sulaver , Hercegovina Promo, maj 2015.

BONUS VIDEO

Slični članci

Šta mjesec rođenja otkriva o ženama

Urednik

Trik za sočniju lubenicu: Kombinujte je s ovim voćem za još više osvježenja (VIDEO)

Urednik

Jednostavan način da brzo spakujete kofer

Urednik

Ovi horoskopski znakovi doživjeće uspjeh nakon 50. godine

Urednik

Starinski trik: Uz pomoć jednog sastojka odjeća u iz ormara će mirisati mjesecima

Urednik

U ovoj državi prosječna plata je pet hiljada evra

Urednik

„Najčudniji“ događaj ovog ljeta desiće se 21. jula: Drastične promjene doživjeće tri znaka

Urednik

Deset zanimljivih činjenica o ljudskom mozgu!

Urednik

Pogledajte prvi zvanični trejler za film “Gladijator 2“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više