Magazin

In vino veritas (28): Savjet koji će promijeniti serviranje crvenog vina zauvijek

Skoro svakoj osobi na ovom svijetu je poznato osnovno vinsko pravilo: serviraj bijelo vino rashlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi.

Čini se jednostavnim. Ali nije. Ovo pravilo je nastalo u Engleskoj tokom XVII vijeka. Naravno, tada ljudi nisu imali radijatore i centralno grijanje. Kuće su bile hladnije nego danas. Za njih je “sobna temperatura” bila 18°C ili niže.

Da citiramo Bob Dylana – “vremena se mijenjaju”. U XXI vijeku, ljudi modifikuju sobne temperature na skali od 18°C do 27°C. Očito je da prave ugođaj sebi, ali njihovom vinu se to neće svidjeti. Većina ne posjeduje podrum ili vinski frižider sa kontrolisanom temperaturom gdje je idealna temperatura 13°C, pa na kraju ostave vino da odležava na toplom. Ovo nije sjajna ideja, ne samo zbog temperature serviranja, već zato što usporava proces razvitka i starenja vina.

Čak je viđeno da neki drže vino u kuhinji – nekad i iznad šporeta – gdje temperatura doseže i više od 27°C. Strašno. Molim vas da to ne radite sa vinom. Nema smisla.

Srećom postoji jako jednostavno rješenje za ovu dilemu. Prije posluživanja, stavite bocu crvenog vina u frižider dvadesetak minuta. Neki će ovo nazivati herezom, ali vjerujte mi, ima poentu.

Idealno, vaše vino će dobiti lagano rashlađeni karakter, na perfektnoj temperaturi između 13ºC i 18ºC. Vino će biti ukusnije, a gosti zadovoljniji. Zagarantovano.

 

Izvor: DiVina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Ljudi rođeni u ovom znaku su najbolji učitelji

Urednik

Hljebomati u istarskim gradovima: Vlada im zabranila rad nedjeljom, a oni osmislili novu biznis ideju

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 27. februara

Urednik

Sve im je pod konac: Rođeni u ovih pet znakova uvijek drže do urednosti, haos ih izluđuje

Urednik

Ovo su najbolji komplimenti za svaki horoskopski znak

Urednik

Ova tri horoskopska znaka se najbolje ljube

Urednik

Bioskopski hit „oživio“ pjesmu iz 2004. godine

Urednik

Najčešće mane horoskopskih znakova

Urednik

Zbog ovoga ćete odmah prestati da pakujete hranu u prazne kutije od sladoleda

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više